שייקה אופיר

​​במלאות 26 שנים לפטירתו של השחקן, הקומיקאי והבמאי שייקה אופיר (כ"ב אב התשמ"ז, 17.8.1987) אנו מביאים את אחד המערכונים המוכרים ביותר שלו, "מנצח המקהלה" או בשמו העממי "יופי נחמה!".
 
שייקה אופיר נולד בירושלים בשם ישעיהו גולדשטיין למשפחה ירושלמית שורשית. הוא התחנך בבית הספר "אליאנס" ובהמשך התגייס לפלמ"ח שם פגש את דן בן-אמוץ וחיים חפר. השניים צירפו אותו ללהקת הזמר והבידור של הפלמ"ח – הצ'יזבטרון. בשנות החמישים שהה אופיר בצרפת והשתלם בלימודי פנטומימה אצל אטיין דקרו. בזכות כישרונו הוזמן אופיר להצטרף ללהקתו של הפנטומימאי היהודי-צרפתי מרסל מרסו. שייקה אופיר התפתח גם כשחקן קולנוע מוכשר ושיחק בסרטים רבים ביניהם "השוטר אזולאי", "השועל בלול התרנגולות", "תעלת בלאמוליך", "שמונה בעקבות אחד" ועוד.
 
"מנצח המקהלה" הוא מערכון המספר את סיפורה של מקהלה המבקשת להשתתף בתחרות זמר עם שיר הנושא "בוקר בא" ("בוקררר", בר' מתגלגלת, תמיד, כמובן). כפי שנאמר במערכון, השיר בן שלושה הבתים "מתבסס על שני אלמנטים, האלמנט המוזיק-לי והאלמנט המילו-לי, והמוזיק-לי לא פחות חשוב מהמילו-לי וחוזר חלילה", ותפקידם של חברי המקהלה להיות "המגשרים בין המשורר שהמוזה שרתה עליו, ישב וכתב את השיר העמוק והנפלא הזה ועכשיו תפקידנו להעביר את השיר הזה לקהל ה-מ-א-ז-י-נ-ים".  וגם תובנות משמעותיות ישנן, כגון: "מה זה בוקר? חשבת פעם על המשמעות העמוקה והנפלאה של המילה הפשוטה לכאורה 'בוקר'?... הרי בוקר זה קודם כל לילה שגווע ומת והותיר אחריו איזה ניצוץ קטן, איזה זיק של אור של תקוה, תקוה למה? תקוה להתחדשות שאמנם יהיה יום מחר..." ובדרמה המשעשעת של המקהלה המתכוננת לזכות במסע לקפריסין יש קושי להטיל מרות על יוסף, איש המקהלה, וישנו החיזור המצחיק של המנצח אחר נחמה, והעיקר התקווה הגדולה בסוף: "רבותי אנחנו עוד נכבוש את קפריסין!".
השיר היומי
השיר היומי
השירים המובאים כאן הם מבחר קטן מתוך אלפי שירים, פיוטים, תפילות ויצירות מוזיקה אחרות שניתן להאזין להן באתר מרכז המוזיקה של הספרייה הלאומית. שימור השירים והנגשתם נעשו בסיוע קרן לגסי הריטג'.