דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
לוגו הספרייה הלאומית

חינוך לחקור ללמוד לחוות

חט"ב יאס"א

ياسا

 

מפגשים בין תרבויות

لقاء بين حضارات

המורה: אריאלה להמן

מנחה מהספרייה: נגה דה קאלו

מנחה קריאטיב: אסתי בלישה

מסעות בעולם, מלחמות והקמת מדינות חדשות, הם מאורעות מורכבים, שפעמים רבות טומנים בחובם מפגשים בין אוכלוסיות שמעולם לא פגשו זו את זו. מסעו של נפוליאון במזרח התיכון וכיבוש מצרים, הנוסעים האירופאים שהגיעו ליבשת אמריקה והמפגש בין תפוצות שונות של יהודים במדינת ישראל, התרחשו במקומות ובזמנים אחרים לחלוטין. ובכל זאת המשותף ביניהם הוא שהם הביאו להיכרות בין קבוצות שונות. להיכרות יש לעיתים פנים יפות, אך לעיתים קרובות, במיוחד כאשר מדובר על כיבושים, הדבר מוביל לדיכוי, מתח ועימותים. חדרי הבריחה והחידות שבהם יובילו את המבקרים למקומות שונים ומגוונים, שבכולם יחושו את עוצמתו ומורכבותו של המפגש.

תוצאות החקר הפכו לסרטוני וידאו ואנימציה:

أعمال البحث النهائية تحوّلت لأفلام فيديو ورسوم متحركة:

 
תל אביב בציוריו של נחום גוטמן
تل أبيب في فن ناحوم جوتمان
 
הזהות היהודית של חיילים שהתגייסו לצבא האוסטרו־הונגרי במלחמת העולם הראשונה
الهوية اليهودية لجنود انخرطوا في صفوف الجيش النمساوي - المجري في الحرب العالمية الأولى

שמות התלמידים:

יאיר, יואב, ראם, קטי, איתמר

שאלת החקר:

איך נחום גוטמן מציג את תל אביב בציורים שלו?

חקרנו ציורים של תל אביב שצייר נחום גוטמן וגילינו שהוא השתמש בסמלים גם כדי לייצג את תל אביב של ילדותו וגם כדי לייצג את תל אביב המתחדשת בימיו. בחנו את התגובה של גוטמן להתחדשות של תל אביב והבנו שהוא ראה את החידושים בחיוב. עם זאת, ברבים מציוריו בחר גוטמן בנוסטלגיה וצייר את תל אביב של ילדותו.

בסרטון מוצגת תל אביב של פעם מול תל אביב בימיו של נחום גוטמן, שהוא גם הצופה וגם היוצר. הוא רואה את כל מה שמתפתח סביבו ומצייר מול השינויים את תל אביב של פעם.

שמות התלמידים:

מיה נעמן, שיזף הלברייך, עמיעד שחר

שאלת החקר:

איך התבטאה השמירה על הזהות היהודית של חיילים במלחמת העולם הראשונה, ולמה היה חשוב לחיילים לשמור על זהותם כיהודים?

קראנו מקורות מידע שונים שמצאנו בספרייה: שני מקורות ראשוניים שהם יומנים של חיילים יהודים שהשתתפו במלחמה וכן מספר רב של מקורות משניים כמו מאמרים, כתבות ובלוגים של חוקרים מנוסים בתחום. בעזרת מקורות המידע האלה למדנו על המלחמה ועל ההיבט היהודי שלה.

בסרטון הצגנו את סיפורם של חייל יהודי במלחמת העולם הראשונה ושל סידורו. עם גיוסו של החייל הזהות היהודית שלו מתערערת, דבר המתבטא בסידור, אשר בסרטון מקבל חיים משלו. הסידור מייצג את הקרע שנפער בין זהותו היהודית של החייל לבין זהותו הלאומית כחייל בצבא האוסטרו־הונגרי. ככל שעובר הזמן, החייל מתקשה לשמור על החיבור למסורת, עד  שהוא מתנתק ממנה כמעט לחלוטין, דבר המתבטא בסידור. בסוף הסרט, בעקבות מפגש מרגש, החייל מבין את משמעות הזהות היהודית. בעזרת הסידור הוא חווה חיבור לחייל יהודי בצבא אחר ומבין שהזהות הדתית חזקה יותר מכל צבא ומכל מלחמה.

▲​