דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
לוגו הספרייה הלאומית

חינוך לחקור ללמוד לחוות

הר נוף

هار نوف

 

העליות לארץ ישראל

الهجرة إلى أرض إسرائيل

המורה: אפרת קלמן

מנחה מהספרייה: נועה גרין־המר

מנחה קריאטיב: שליו בן אליה

העליות הן מונח מרכזי בהיסטוריה היהודית וכמובן מאז תחילת הציונות. במאה ה־18 וה־19 החלו גלי עלייה משמעותיים לארץ ישראל, והם הגיעו לשיאם בעליות לארץ בעשרות השנים שקדמו להקמת מדינת ישראל ובשנים שלאחר הקמתה. לכל עלייה היו מאפיינים ייחודים, הישגים וקשיים.

תוצאות החקר הפכו לסרטוני וידאו ואנימציה:

أعمال البحث النهائية تحوّلت لأفلام فيديو ورسوم متحركة:

 
עליית יהודי אתיופיה
هجرة يهود إثيوبيا
 
העפלה בלתי־לגאלית
هجرة اليهود غير الشرعية

שמות התלמידות:

טל קופרמן, אמונה מזון, סיון ניסים, שיראל שיטרית, שושן בוקסנהורן

שאלת החקר:

מה היה הפער בין הציפיות של עולי אתיופיה לבין המציאות שפגשו בארץ?

עליית יהודי אתיופיה לארץ בשנות ה־70 הייתה התגשמות של החלומות הגעגועים והערגה שלהם לארץ ישראל ולירושלים. ראשיתה במבצע "אחים" ושיאה ב"מבצע משה" וב"מבצע שבא". המסע של יהודי אתיופיה לארץ דרך סודן וההמתנה במחנות מעבר גבו מהם קורבנות רבים. הקשיים הרבים שליוו את העלייה נמשכו גם בתהליך קליטת העולים בארץ. מבין פריטי המקור העוסקים בעליית יהודי אתיופיה בשנות ה־70, משך אותנו במיוחד המכתב ששלח אהרון כהן, שליח הסוכנות היהודית, לנעמי שמר, שבו הוא תיאר את ההתלהבות שבה התקבל שירה "ירושלים של זהב" בקהילת ביתא ישראל באתיופיה. גם יונה בוגלה, שהיה דמות חשובה בהנעת העלייה מאתיופיה לארץ, כתב לנעמי שמר ואף תרגם לאמהרית את השיר. הסמליות שיש בשיר הישראלי המתורגם לאמהרית עוררה אותנו לחשוב על הפערים שהיו בין הציפיות של עולי אתיופיה לבין המציאות שפגשו בארץ.

על פי המחקר שערכנו בנושא יצרנו סרטון המתאר את סיפורו של ילד עולה מאתיופיה ואת התקווה והחלום על ירושלים שהוחלפו במציאות זרה ומורכבת.

שמות התלמידות:

מרים לוי, ימימה הופט, שיר-בתיה אביחיל, תהל טברסקי, נהורה סטנלי

שאלת החקר:

מהן הדילמות שעמדו בפני היהודים לנוכח  המצב הקשה באירופה מצד אחד והקשיים הכרוכים בעלייה בלתי־ליגאלית לארץ ישראל מצד אחר? מה היו ההתלבטויות שלהם?

העלייה הבלתי־לגאלית לארץ ישראל בזמן המנדט הבריטי הידועה גם בשם העפלה החלה בשנת 1934 ונמשכה עד הקמת המדינה. מאות אלפי יהודים עלו לארץ בדרך זו. רבים מהם נמלטו מרדיפות וגזרות ומאימת המלחמה המתקרבת באירופה, ולאחר המלחמה הם לא רצו לחיות במקום שבו סבלו כל כך. העלייה הבלתי־לגאלית בים וביבשה הייתה הדרך היחידה שלהם להגיע לארץ ישראל, והיא זכתה להצלחות אך גם לכשלונות קשים ולוותה באובדן חיי אדם. בתהליך החקר נחשפנו לפריטים היסטוריים רבים העוסקים בהעפלה.

מודעת מחאה שפורסמה בארץ ישראל בעקבות אסון "סטרומה" שימשה השראה לסרטון. החלטנו לבחון מה היו הדילמות שעמדו בפני היהודים שעלו לארץ באוניות מעפילים, ביודעם את הסיכון הרב הכרוך בהעפלה בלתי-לגאלית לארץ. בסרטון הצגנו את סיפורו של מעפיל המתלבט כיצד לנהוג ואת ההכרעה שלו לעלות ארצה, למרות הכול.

▲​