שמות התלמידים:
אורי יהודה, יניב זכריה
שאלת החקר:
מה אפשר ללמוד מן המכתב שכתב אליעזר בן יהודה בעת שהיה אסור בכלא על היותו דמות פורצת דרך?
אליעזר בן יהודה, שנחשב מְחיה השפה העברית, ייסד וערך את עיתון "הצבי" וחיבר את מילון בן יהודה. לא פעם סבלו הוא ומשפחתו מרדיפות של גורמים שונים בגלל פעילותו, אך לבסוף הושגה מטרתו, והעברית שבה להיות השפה המדוברת. בחרנו במכתב שכתב אליעזר בן יהודה לאשתו מתוך הכלא העות'מאני. בעיקר עניין אותנו מה שקראנו בין השורות על מסירות הנפש הגדולה של בן יהודה למען אמונותיו ובייחוד למען תחיית השפה העברית גם במחיר המשפחתי והאישי ששילם.
ההשראה לסרט הייתה היחסים המורכבים של אליעזר בן יהודה עם בנו איתמר בן אב"י – הילד העברי הראשון.
▲
שמות התלמידים:
חגי שפיצר, אוריה נוריאל, אסף לביא, מלאכי חג'בי, איתמר וקנין, שוהם זרזר
שאלת החקר:
באיזה אופן השפיעה אישיותו הכריזמטית של יאיר שטרן על גיוס לוחמים אל המחתרת לח"י?
בספרייה הלאומית נחשפנו לדמותו המיוחדת של מפקד הלח"י אברהם (יאיר) שטרן. למדנו שהוא חי במחצית הראשונה של המאה ה־20 והיה לוחם מחתרת ומשורר עברי. הוא היה מייסדה ומפקדה הראשון של המחתרת לח"י (לוחמי חירות ישראל) ונודע באישיותו הכריזמטית והמיוחדת. יאיר נהרג בידי אנשי הבולשת הבריטית. מכל הפריטים שראינו משך אותנו בעיקר השיר שכתב "חיילים אלמונים", שהפך להמנון הלח"י. מילות השיר מצביעות בבירור על רוחו של יאיר ואמונותיו.למדנו כי הכריזמה המיוחדת של יאיר ואמונתו הבלתי מתפשרת בצדקת דרכו היא זו שחיברה אליו את לוחמיו.
בסרט שיצרנו תיארנו את סיפורו של לוחם לח"י שבוחר לעבור מהאצ"ל אל הלח"י על רקע אירועי התקופה.
▲
שמות התלמידות:
ליאור מלכה, לישי מלכה, אריאל אילוז, בן בייבבייב
שאלת החקר:
באיזו מידה השפיעו פעולות האצ"ל על החלטת הבריטים לעזוב את הארץ?
בכל שנות חייו הוביל מנחם בגין וקידם מהלכים חשובים. מכולם החלטנו להתמקד בתקופה שבגין היה מפקד האצ"ל ועמד בראש המאבק נגד שלטונות המנדט הבריטי. כאשר גילינו מודעה עם הכותרת "מבוקש" שפרסמה המשטרה הבריטית, שבה הופיעה דמותו של מנחם בגין, הסתקרנו מאוד. החלטנו להתחקות אחר מערכת היחסים של מפקד האצ"ל מנחם בגין ושל חברי האצ"ל עם משטרת המנדט. ניסינו להבין אם ובאיזה אופן השפיעה פעילות האצ"ל על העובדה שהבריטים החליטו בסופו של דבר לעזוב את הארץ .
בסרט שיצרנו ניתן לראות את השתלשלות המאורעות שהובילו להחלטה של הבריטים לסיים את המנדט ולעזוב את הארץ.
▲