אודות מאגר הפנקסים

האוסף הבין-​לאומי של פנקסי קהילות​​

בין המאה השש-עשרה למאה התשע-עשרה תיעדו רוב הקהילות והגופים היהודיים הבין-קהילתיים של יהדות אירופה את רישומיהן בספרים שיועדו לכך וכונו בעברית 'פנקסים'. הפנקסים נכתבו בכתב יד, ובהם תיעוד של חיי הקהילה והמשפחה, פעילויות הדת, התרבות והמסחר וכן של מגע הקהילה היהודית עם הממשלה הכללית ועם גופים לא-יהודיים. עוד מפורטת בפנקסים פעילות הגופים היהודיים שיזמו את כתיבתם, ואופן ניהולם. פנקסים אלו הם אפוא אוצר בלום של ידע הנוגע לעבר היהודי.

כיום פנקסים אלו נמצאים במספר אוספים ברחבי העולם, והספרייה הלאומית עם הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי​ מחזיקים באוסף הגדול בעולם. מאגר הפנקסים נועד לאתר, לקטלג, ולסרוק את הפנקסים ששרדו ולהנגישם לחוקרים וקוראים ברחבי העולם. הנגשת הפנקסים תשמש להעמקת ההיכרות עם עברה של יהדות אירופה.

בשלב הראשון יתמקד המיזם בהנגשת הפנקסים של קהילות יהודי אירופה בשנים 1800-​1500, 'תור הזהב' של השלטון העצמי היהודי. בהמשך יתווספו למאגר פנקסים נוספים.

נוסף על סריקת הפנקסים והנגשתם מיזם מאגר הפנקסים תומך בסדנאות, מושבים בכנסים אקדמיים וקורסים שמטרתם ללמד את הדור הבא של חוקרים כיצד לקרוא ולהבין את הפנקסים ולהשתמש בתעודות הייחודיות והמאתגרות הללו. לשם כך מצורפים כאן ביבליוגרפיה מוערת בנושא הפנקסים, מבוא לשימוש בפנקסים כמקורות היסטוריים ועותקים דיגיטליים של פנקסים שהוצאו לאור (כפוף לחוקי זכויות יוצרים). לפנקסים חשיבות רבה בהיותם מקורות היסטוריים להבנת התרבות היהודית מודרנית המוקדמת. אנו מקווים שהאתר יקדם מטרה זו.

 

חזון המאגר

• ​איתור וקיטלוג של פנקסי הקהילות היהודיות באירופה מהמאה השש-עשרה עד המאה התשע-עשרה ולהנגישם באמצעים דיגיטליים.

• מתן גישה חופשית לכל הפנקסים באתר במרשתת מהמחשב ומהטלפון הנייד.

• הקמת מנוע חיפוש מהיר ויעיל, המאפשר חיפוש על פי המאפיינים הפיזיים של הפנקסים, תוכנם, והרקע ההיסטורי והאומנותי שלהם.

• צפיין המציג את כתבי היד בפריסה מלאה וכן בדפים בודדים, המתאים להצגת תמונות ברזולוציה גבוהה, והמספק קישורים לרשומה הקטלוגית ולפריטים וחיבורים נוספים הקשורים לכתב היד.

• יצירת סביבת עבודה מותאמת אישית, הכוללת כלים המתאימים לעיבוד טקסטים ותמונות שהמשתמש בוחר לפי העדפותיו וצרכיו (מתוכנן לשלב ב של האתר).

• מתן אפשרות לשתף עמיתים ולהתייעץ עימם בשאלות הנוגעות למחקר, חינוך ועניין אישי.

• ​מתן חסות כלכלית לסדנאות ופעילויות בבתי ספר בקיץ וכן לרבי-​שיח אקדמיים וקורסים שמטרתם להציג לדור האקדמי הבא את הפנקסים כמקור מידע לחקר התרבות והיסטוריה היהודית המודרנית.

 

הוועדה האקדמית הבין-​לאומית​​

פרופ' (אמריטוס) ישראל ברטל, האוניברסיטה העברית בירושלים, ישראל

פרופ' יורג דבנטר, מכון לייבניץ להיסטוריה ותרבות יהודית - שמעון דובנוב, לייפציג, גרמניה

פרופ' גרשון הונדרט, אוניברסיטת מקגיל, מונטריאול, קנדה

פרופ' אדם טלר, אוניברסיטת בראון, פרובידנס, ארצות-​הברית

 

צוות הספרייה הלאומית

​ד”ר יואל פינקלמן, אוצר, אוסף היהדות ע"ש חיים וחנה סלומון

ד”ר סטפן ליט, אוצר, אוסף מדעי הרוח

מיכל גרינוולד, מנהלת מאגר הפנקסים

המיזם בתמיכת קרן רוטשילד “הנדיב” אירופה.