דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
לוגו הספרייה הלאומית

חינוך לחקור ללמוד לחוות

מפות ונחלות

באיזה מסלול צעדו בני ישראל ממצרים לישראל? איך נראתה הדרך? יהודים שחיו בתקופות שונות ובמקומות שונים ברחבי העולם ציירו מפות מרתקות המתארות את המסע של בני ישראל אל הארץ המובטחת. הם ציירו את חלוקת הארץ לשבטים ונחלות ושילבו במפות אירועים  ודמויות חשובות.

בעזרת פעילויות מקוונות גלו דרכים מעניינות ללמוד על המסע במדבר ועל חלוקת הנחלות בספר יהושע בד בבד עם הקניית מיומנויות של חקר, למידה עצמית ופיתוח כישורי הבעה.



מפת אהרון בן חיים

קריאת כיוון

איך מתמצאים במפה? מחפשים את הצפון! ברוב המפות מקובל שהצפון נמצא בצד העליון של המפה כאשר היא ישרה, אך לא כל המפות מתאימות למוסכמה זו. ישנן מפות שמכוונות לכיוונים אחרים.

משחק קצר להיכרות ושליטה במרחב. התבוננו במפה וזהו מקומות מרכזיים כמו הים הגדול (הים התיכון), נהר הירדן, הכנרת או מצרים. גררו את שם הכיוון למקום המתאים לו על המפה. בסיום לחצו על כפתור הבדיקה (check).

מומלץ להקרין את המשחק על הלוח ולהיעזר בתלמידים לסידור הכיוונים.

 

אנחנו על המפה

היחידה המקוונת ניתן לחקור ולגלות פרטים חשובים על המפה. אוסף של שאלות ומשימות מפנות לפרטים מרכזיים ומסייעים לגלות מי צייר את המפה, היכן הוא חי והתגורר ומה הייתה המטרה הפרשנית שעבורה הוא צייר את המפה.

מומלץ לשלוח את הקישור לפריט לתלמידים בדוא"ל או בהודעה בטלפון.

 

מפת אהרון בן משה חיים

לאחר היכרות בסיסית עם המפה נכיר סוגיות פרשניות אליהן התייחס יוצר המפה, אהרון בן משה חיים, התייחס אליהן. היחידה המקוונת עוסקת בחלוקת הארץ לנחלות, בבחינת סוגיה פרשנית סביב נחלת אפרים ומנשה ובייצוג של דמותו של יהושע במפה. בסיום היחידה ישנה הכוונה לפעילות יצירתית מסכמת.

 

מפת הגר"א

צורת הארץ לגבולותיה

מי היה הגר"א? מדוע הוא צייר מפה של נחלות השבטים בארץ ישראל?

בעזרת היחידה המקוונת ניתן לחקור ולגלות פרטים חשובים על המפה. אוסף של שאלות ומשימות מפנות לפרטים מרכזיים ומסייעים לגלות מי צייר את המפה, היכן הוא חי והתגורר ומה הייתה המטרה הפרשנית שעבורה הוא צייר את המפה. בסיום היחידה ישנה הכוונה לפעילות יצירתית מסכמת.