דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
לוגו הספרייה הלאומית

חינוך לחקור ללמוד לחוות

צפנת פענח – חידות בתנ"ך

חידה לפרשת וארא – פתרון והרחבות

לפני למעלה מ-3000 שנה ממצרים יצאנו
ומזה שניים-שלושה עשורים את ארצנו בונים אנו
אך עדיין ל"יציאת מצרים" מארץ אחרת התפללנו.
שומרים כיסא ריק, מפגינים ומניפים שלטים בגאון
מתי יוכלו כולם לעלות לציון?!
מצאו משפט בן שלוש מילים מפרשת וארא,
שהיה לסיסמה באותה מחאה
תשובה:"שלח את עמי"
(מורים מוזמנים לעיין בחומרי ההרחבה, ולהשתמש בהם בכיתותיהם לאחר התאמה מבחינת גיל, סגנון למידה ואופי בית הספר)



פריטי מקור בספריה הלאומית

להלן קישורים לארבעה פרטי מקור מימי המאבק על שחרור יהודי ברה"מ.
עיינו בפריטים, ומצאו –


• מיהם האנשים והגופים הנאבקים במאבק זה?

• מה ניתן ללמוד מהיקף התופעה על האווירה באותם ימים?

• שאלו במשפחתכם מי זוכר את התקופה, ומה הוא עשה באותם ימים בהקשר זה?

עיון

"שַׁלַּח אֶת עַמִּי וְיַעַבְדֻנִי" – מעבודת פרך לעבודת הקודש!

8 פעמים בספר שמות, חוזר צו ה' לפרעה: "שַׁלַּח אֶת עַמִּי וְיַעַבְדֻנִי" (ד', כג. ז', טז כו. ח', טז. ט', א יג. י', ג, ה', א.).

משפט זה מתמצת את ספר שמות, שהרי חציו הראשון של ספר שמות עוסק ב"שַׁלַּח אֶת עַמִּי" - שעבוד מצרים, המאבק כנגד פרעה, מכות מצרים, היציאה וההליכה להר סיני; ואילו חציו השני של הספר עוסק ב"וְיַעַבְדֻנִי" – עם ישראל עובד את ה' למרגלות הר סיני, הוא זוכה למעמד הגדול, לשמיעת עשרת הדברות, לכריתת ברית האגנות ולבניית המשכן.

בספר שמות נקודת המוצא של עם ישראל היא: "וַיַּעֲבִדוּ מִצְרַיִם אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּפָרֶךְ. וַיְמָרְרוּ אֶת חַיֵּיהֶם בַּעֲבֹדָה קָשָׁה בְּחֹמֶר וּבִלְבֵנִים וּבְכָל עֲבֹדָה בַּשָּׂדֶה אֵת כָּל עֲבֹדָתָם אֲשֶׁר עָבְדוּ בָהֶם בְּפָרֶךְ" (א', יג-יד)

חתימת הספר היא בהתעלות הרוחנית של בניית המשכן: "וְעָשָׂה בְצַלְאֵל וְאָהֳלִיאָב וְכֹל אִישׁ חֲכַם לֵב ... אֶת כָּל מְלֶאכֶת עֲבֹדַתהַקֹּדֶשׁ לְכֹל אֲשֶׁר צִוָּה ה'". (ל"ו, א), "וַתֵּכֶל כָּל עֲבֹדַת מִשְׁכַּן אֹהֶל מוֹעֵד" (ל"ט, לב).


שירים

יציאת מצרים השפיעה לדורות

כתב הרב קוק זצ"ל: "יציאת ישראל ממצרים תישאר לעד האביב של כל העולם כולו" (מגד ירחים).

מלבד האירוע ההיסטורי החשוב, שעם ישראל יצא ממצרים, התחדשה בעולם כולו ההכרה, שהכל יכול להשתנות ושאין מקום להתייאש.

מצרים  היתה מעצמה שלא ניתן היה להימלט ממנה, ודאי שלא עם שלם.יציאת מצרים הראתה לנו ולעולם כולו לדורות, שאין שעבוד שלא ניתן להשתחרר ממנו.

יציאת מצרים נתנה השראה למאבק נגד הגוש הסובייטי שמנע עלייה ארצה וכל קשר עם מדינת ישראל והיהדות במשך עשרות שנים.מאבק זה שהיה נראה כחסר סיכוי, הצליח ובסופו של דבר נפרצו שערי "מסך הברזל" ומעל מיליון יהודים עלו מברית המועצות לישראל מסוף שנות התשעים ועד היום. סיסמת המאבק למען יציאת היהודים מברה"מ היתה דבריו של משה לפרעה: "שלח את עמי!"

 

יציאת מצרים, היוותה מקור השראה גם למאבקי החרות של עמים אחרים.במאבק לשוויון זכויות בין שחורים ללבנים שהתנהל בארצות הברית , השתמשו כסיסמא למאבקם בתרגום הפסוק של משה: LET MY POEPLE GO.ושיר ידוע נכתב בהשראת פסוק זה באמצע המאה ה-19.



 

כדאי לשים לב להשמטה שנעשתה מהפסוק, בסיסמאות של שני המאבקים המודרניים, בפסוק יש מילה קריטית שהושמטה: "שַׁלַּח אֶת עַמִּי וְיַעַבְדֻנִי".

מדוע לדעתך השמיטו מילה זו?

"אבל עברנו את פרעה, נעבור גם את זה"

מאיר אריאל ראה בסיפור יציאת מצרים מקור להשראה, בנוגע ליכולתו של האדם להתגבר על קשיים שונים שנערמים בדרכו בחייו. מוזמנים להאזין לשירו!



logo.png משרד החינוך קטן.jpg madaeyaroah.jpg