דלג על פקודות של רצועת הכלים
דלג לתוכן ראשי
לוגו הספרייה הלאומית

חינוך לחקור ללמוד לחוות

 

יפה נוף

مدرسة يفيه نوف

 

מסע נפולאון במזרח התיכון

בשנת 1798 פלש הצבא הצרפתי בראשותו של נפולאון למצרים.. הפלישה הייתה אירוע חשוב בתולדות שתי המדינות, והיא נוגעת בנושאים שונים כמו קולוניאליזם וכן הגילויים המדעיים והארכאולוגיים של החוקרים הצרפתים שהצטרפו למסע למצרים.


מורה: שרה פיטוסי

מדריכים: נגה דה קאלו וגארו קרבושיאן

رحلة نابليون إلى الشرق الأوسط

في عام 1798، غزا الجيش الفرنسي مصر بقيادة نابليون، وكان الغزو حدثًا مهمًا في تاريخ كلا البلدين، ويتطرق إلى مواضيع مختلفة مثل الاستعمار والاكتشافات العلمية والأثرية للباحثين الفرنسيين الذين انضموا إلى الحملة على مصر.


المعلم: سارة فتوسي

المرشدين: نوجا دي كالو وغارو كاربوشيان

תוצאות החקר הפכו לסרטוני וידאו ואנימציה:

أعمال البحث النهائية تحوّلت لأفلام فيديو ورسوم متحركة:

 
נפוליאון ומחלת הדבר - מכתב החריצים
نابليون والطاعون - الرسالة المخرمة
 
הפסל המנותץ
التمثال المهشّم
 
מכתב הסוסים מטחנת הקמח
رسالة الخيول ومطاحن الدقيق

שמות התלמידים:

עידו מזרחי, אורי טנא, אלה כתבי, אוריאן דן

اسماء الطلاب:

عيدو مزراحي, أوري تانا, ألاه كتبي, أوريان دان

שאלת החקר:

כיצד הגיב נפולאון למגפת הדבר שפרצה במזרח התיכון בעת שצבאו שהה באזור?

פריט המקור שבחרנו הוא מכתב מחורץ שנשלח בצבא הצרפתי בזמן מגפת הדבר. הסיבה לחריצים היא ניסיון למנוע הדבקה. חקרנו את נושא הרפואה בצבא הצרפתי בשנים ההן בכלל ואת ההתמודדות עם מחלת הדבר בפרט. הסרט מציג את מחשבותיו ותחושותיו של חייל שחלה במחלת הדבר ומקבל תגובות סותרות ומבלבלות מסביבתו.

سؤال البحث:

كيف استجاب نابليون للوباء الذي اندلع في الشرق الأوسط بينما كان جيشه في المنطقة؟

المصدر الأولي الذي اخترناه هو رسالة ورقها مخرّم أرسلت من الجيش الفرنسي أثناء انتشار الطاعون. جاءت الثقوب في ورق الرسالة كمحاولة لمنع العدوى. درسنا قضية الطب في الجيش الفرنسي في تلك السنوات بشكل عام والتعامل مع المرض بشكل خاص. يعرض الفيلم أفكار ومشاعر الجندي الذي أصيب بالمرض ويتلقى ردود فعل متناقضة ومربكة من محيطه.

שמות התלמידים:

יובל נוסבאום, יעל פרידמן מרין, מתן מבשוף, שיר בל

اسماء الطلاب:

يوفال نوسباوم, ياعيل فريدمان مارين, متان مبشوف, شير بيل

שאלת החקר:

מה היה יחסם של המצרים בנוגע לממצאים הארכאולוגים הקדומים שחקרו הצרפתים?

פריט המקור שבחרנו הוא ציור מתוך הסדרה המדעית "תיאור מצרים" שפרסמה המשלחת המדעית שהצטרפה לנפולאון. בציור נראה פסל מצרי עתיק שראשו מנותץ. חוקר צרפתי מתבונן בפסל, ומאחוריו פועל מצרי סוחב משא כבד. הסרט מדגים את נקודות המבט השונות של החוקר ושל המצרי בנוגע לפסל: האם מדובר על עבודת אלילים, האסורה על פי האסלאם, ולכן יש לנתץ את ראשו, או שזהו מושא מחקר שאפשר ללמוד ממנו על מצרים העתיקה?

سؤال البحث:

ما هو موقف المصريين من الاكتشافات الأثرية القديمة التي بحثها الفرنسيون؟

المصدر الأولي الذي اخترناه هو لوحة من السلسلة العلمية "وصف مصر" التي نشرها الوفد العلمي الذي انضم إلى نابليون. تُظهر اللوحة تمثالاً مصريًا قديمًا برأس محطم، مستكشف فرنسي يشاهد التمثال وخلفه عامل مصري يحمل أحمالاً ثقيلة. يوضح الفيلم وجهات النظر المختلفة للباحث والمصري فيما يتعلق بالنحت: هل هو عبادة الأصنام التي يحظرها الإسلام وبالتالي ينبغي تحطيمه، أم أنه موضوع بحث يمكن تعلمه عن مصر القديمة؟

שמות התלמידים:

תומר מעוז, ליהי ברזאני, טליה קורן, מיה קורן

اسماء الطلاب:

تومر معوز, ليهي برزاني, تاليا كورن, ميا كورن

שאלת החקר:

מה היו היחסים בין הצרפתים ובין המצרים בזמן הכיבוש הצרפתי של מצרים? מקרה מבחן – הסוסים וטחנות הקמח.

פריט המקור שבחרנו הוא מכתב חתום בידי נפולאון עצמו. המכתב המקורי נכתב בידי בעלי טחנות קמח בקהיר, המלינים על שנלקחו מהם הסוסים שנחוצים להם לייצור הקמח. על גבי המכתב תכתובת של הצרפתים, שאליהם נשלח המכתב, הבודקים את הרקע לסיפור. בסופו של דבר הצרפתים, מחליטים, באישורו של נפולאון, להשיב את הסוסים. התקרית היא דוגמה למערכת היחסים המורכבת ששררה בין הצרפתים, הכובשים, למצרים, הנכבשים.

سؤال البحث:

كيف كانت العلاقات بين الفرنسيين والمصريين خلال الاحتلال الفرنسي لمصر؟ دراسة حالة - الخيول ومطاحن الدقيق.

المصدر الأولي الذي اخترناه هو رسالة موقعة من نابليون نفسه. كتبت الرسالة الأصلية من قبل أصحاب مطاحن الدقيق في القاهرة الذين اشتكوا من أن الخيول التي يحتاجونها لإنتاج الدقيق قد أخذت منهم. تحتوي الرسالة على مراسلات الفرنسيين الذين تم إرسال الرسالة إليهم والتي تفحص خلفية القصة. في النهاية قرر الفرنسيون -بموافقة نابليون- إعادة الخيول. هذا الحادث مثال على العلاقة المعقدة بين الفرنسيين المحتلين والمصريين الذين وقع عليهم الاحتلال