הרצח: נושא למחקר ולדיון בלתי פוסקים
אלא שהמושג "ספרים" דורש הבחנה נוספת, בוודאי בהקשר שאנו עוסקים בו כאן. בספרייה נקלטו ספרים וחוברות מסוגים שונים, וגם מחקרים אקדמיים. ספרים וחוברות רבים מאוד ראו אור מיד לאחר הרצח, אך המחקר האקדמי הראשון שעניינו יצחק רבין, התקבל בספרייה בשנת 1999. במשך השנים נכתבו עוד 8 עבודות לתואר שני ו-2 עבודות לתואר שלישי בנושא רבין והרצח. מתוך עשר העבודות הללו, 7 נכתבו באוניברסיטת בר אילן.
עניין מיוחד יש ברצח ובהשלכותיו, מעבר לרבין האיש ולדמותו. במשך השנים נכתבו 17 עבודות העוסקות ברצח ומתמקדות בתחומי הפסיכולוגיה והחברה, 9 מהן באוניברסיטת בר אילן ו-7 באוניברסיטת תל אביב.
טבעי לגלות שלאחר הרצח ניכר גל של ספרים החוקרים את הרצח עצמו, אך החל בשנת 1998 ניכר שרבים מהספרים הנכתבים על אודות הרצח תוהים על אמינות המסקנות של החקירה, ורוקמים תאוריות שונות – ובהן חלופיות – בדבר הרצח, גורמיו ומחולליו לכאורה. לא מעט מהספרים הללו תורגמו לאנגלית ולרוסית, ואף לגרמנית.
יצחק רבין: זיכרון ומורשת בספרים
מקום מיוחד ורחב מאוד יש לספרי זיכרון, הנצחה ומורשת הנוגעים לרבין. גם כאן הגאות הגדולה היא בשנתיים הראשונות לאחר הרצח. לאחר מכן באה ירידה חדה, עם עלייה רגעית צנועה במלאת עשור, בשנת 2005. חומרי הזיכרון הללו חלקם ממלכתיים וחלקם אישיים, לאחר שנוצרו בבתי ספר ובמסגרות מקומיות. מלאת עשור לרצח גם סימן הופעתם של לא מעט ספרים העוסקים בחייו של רבין כנער, בפעילותו למען השלום ובמקומו במרקם החברתי הישראלי בפרקי חייו השונים.
זהותו של הרוצח, וכן הרקע הדתי והאידיאולוגי שלו, הולידו שני סוגים של ספרים. סוג אחד הוא ספרים אפולוגטיים מתוך הציבור הדתי והימני, ספרים המביעים סלידה מן הרצח והשתתפות בכאבה של החברה הישראלית המבכה את הירצחו של מנהיגה הנבחר. ספרים אלו ראו אור בעיקר בשנתיים הראשונות לאחר הרצח. סוג אחר, לעומת זאת, הוא מחקרים העוסקים בהשלכות של הרצח, במצבה של החברה בעקבותיו, בחקר הימין הקיצוני בישראל ועל אלימות פוליטית בכלל: ספרים אלו רואים אור ברציפות במשך השנים.
20 שנה לרצח: עוד היד נטויה
הכתיבה על יצחק רבין ועל הרצח עברו תמורות בעשרים השנים שחלפו. מעיסוק בזיכרון ובמורשת, מהבעת ההלם ומרצון לתעד את ההתרחשויות, עוברים הכותבים לעסוק ברצח וברוצח, ובסופו של דבר עוסקים בתופעות הכלליות יותר, בהיבטים הפוליטיים, הרעיוניים, החברתיים, הדתיים והפסיכולוגיים.
אף על פי כן, קשה להעריך את מלוא העיסוק ביצחק רבין וברצח בקרב כותבים בישראל. הדי הרצח בתחום הספרות, האמנות הפלסטית, והמוזיקה אינם קלים לאיתור מבחינת מערכות הספרייה. גם העיסוק בו כראש ממשלה, העיסוק ברצח הפוליטי שקיפד את חייו, כשהם משולבים בדיונים רחבים יותר, אמנותיים או אקדמיים, עשויים לחמוק מאמצעי החיפוש הממוחשבים שלנו. יחד עם זאת, הספרייה הלאומית ממתינה בסקרנות לספרים ולמחקרים שבוודאי יראו אור בתקופה האחרונה, ולא נופתע אם התאריך העגול, 20 שנה לרצח, יתבטא בעלייה בכמות הפרסומים, על אף מגמה כללית של דעיכה בעיסוק ברבין עצמו ובאירוע הנורא של אותו 4 בנובמבר 1995.
תחקיר: נחום זיטר, הספרייה הלאומית
צילומים:
רבין - ביוגרפיה/יוסי גולדשטיין - אלכס ליבק
Yitzhak Rabin/Lesile Derfler - Library of Congress, Prints & Photography Division