סטנדרטים במיזם רשת ארכיוני ישראל

סטנדרטים במיזם רשת ארכיוני ישראל

סטנדרטים וכלים

פרויקט רא"י עושה שימוש בסטנדרטים הבינלאומיים המקובלים בתחום הארכיונאות, לרבות הסטנדרטים של המועצה הבינלאומית לארכיונים (International Council on Archives - ICA). להלן רשימת הכלים והסטנדרטים הבינלאומיים המרכזיים שבשימוש בפרויקט:

טבלת רישום ארכיוני - פרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י)

טבלת הרישום של פרויקט רא"י כוללת את שדות המידע החיוניים להשתתפות בפרויקט. בטבלה שדות מידע שיוצגו בקטלוג הפרויקט עבור הציבור הרחב. כמו כן, בטבלה גם שדות מידע שמטרתם לסייע לצוות הארכיון לנהל את הנגשת החומרים בהתאם לשיקולי זכויות יוצרים, צנעת הפרט וחיסיון ובנוסף, בטבלה מספר שדות שמטרתם לסייע בתהליך תפעול הדיגיטציה (שדות התפעול לא יונגשו למשתמשים).

טרם טעינת המידע המתקבל מהארכיון לקטלוג הפרויקט, צוות הפרויקט מצרף באופן גורף מידע נוסף כגון קרדיטים, הפנייה לארכיון שבו מופקדים החומרים הפיזיים ומידע גנרי נוסף שסוכם בין צוות הארכיון לבין צוות פרויקט רא"י. אנו ממליצים לעיין בטבלה יחד עם מסמך ההנחיות המפרט כיצד לרשום כל שדה.

חשוב לציין שמדובר במסמכי עבודה המתעדכנים מעת לעת ושלכל ארכיון נעשים התאמות לפי צרכיו ואופי חומרי הארכיון שברשותו.

תקן (ISAD (G

תקן שפורסם ע"י המועצה הבינ"ל לארכיונים הקובע סט כללים לתיאור של חומרי ארכיון, ללא קשר למבנה הארכיון וסוגו. בכך, התקן מקדם עקביות ותיאור הולם לכל הרשומות בכדי להקל על החלפת מידע ואינטגרציה בין ארכיונים.

בתקן מוגדרים 6 שדות כשדות חובה.

Encoded Archival Description - EAD

תקן מבוסס XML המשמש להעברת מידע ארכיוני בין גופים שונים ולשיתוף מידע ארכיוני באינטרנט. התקן מתייחס למבנה ההיררכי של ארכיון ובכך מהווה תשתית לתיאור מלא של רשומה או אוסף ורכיביהם. מבוסס על תקן (​ISAD(G של המועצה הבינ"ל לארכיונים. במסגרת פרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י), נוצר תקן חדש המבוסס על EAD ומהווה התאמה שלו לארכיונים בישראל – תקן EAD (I).

במסגרת פעילות הפרויקט הוקמה ועדה אשר בחנה את התקן הבינלאומי לאור הצרכים הייחודיים של מרבית הארכיונים בארץ. הועדה ביצעה התאמות ושינויים ובכך יצרה את התקן הישראל EADI. התקן משמש להעברת המידע הארכיוני ממוסדות מהארכיון השונים לרשת ארכיוני ישראל (רא"י). התקן מומלץ לשימוש גם בהעברת מידע ארכיוני בישראל שלא במסגרת רשת ארכיוני ישראל (רא"י).

עקרונות הנחיות וסטנדרטים לדיגיטיזציה ושימור דיגיטלי של חומרי תרבות מורשת

מסמך עקרונות ה- Best Practices והסטנדרטים המקובלים לתהליכי דיגיטיזציה ושימור דיגיטלי ארוך טווח לחומרי תרבות מורשת במוסדות תרבות במדינת ישראל. כמו כן, המסמך מייצג הנחיות עבודה וסטנדרטים עבור חברות וספקים שעוסקים בשימור דיגיטלי, סריקות וייצור תוכן דיגיטלי.

מסמך המלצות הדיגיטציה משנת 2021

ISAAR (CPF) תקן

תקן שפורסם על ידי המועצה הבינלאומית לארכיונים הנותן כלים ליצירה ושימוש של access points (מילות מפתח, אינדקס וכו') לאחזור רשומות.

Encoded Archival Context - EAC

תקן מבוסס XML לתיאור מידע אודות היוצרים של המידע הארכיוני - אנשים, ארגונים וכו', לרבות נסיבות יצירת המידע ושימושיו. התקן נבנה עפ"י הסטנדרט הבינ"ל ( ISAAR (CPF) של המועצה בינ"ל לארכיונים.

 

שותפים

  • ציוני דרך
  • משרד ירושלים ומורשת
  • האיגוד הישראלי לארכיונאית ולמידע
  • ארכיון המדינה