מסע בזמן > תערוכות מתחלפות > חוברות מתכונים לשבועות

חוברות מתכונים לשבועות

מנהג ישראל לאכול מאכלי חלב בחג השבועות, טעמים רבים נאמרו למנהג זה.
 
א. בשיר השירים נאמר: דבש וחלב תחת לשונך (שיר השירים ד, יא). וחז"ל דרשו זאת על התורה. שהיא מתוקה ומזינה כדבש וחלב. היה מנהג בקהילות אשכנז, לתת לילד הקטן שמתחיל את לימוד האלף בית ללקק את הלוח של האותיות עליו מרחו דבש, ולהאכילו מאכלי חלב.
 
ב. בזמן שבית המקדש היה קיים, הקריבו בחג השבועות מנחה מיוחדת, אפו מהחיטה החדשה שני ככרות לחם. לזכר זה נהגו  להכין לחג השבועות שני ככרות לחם. ככר אחד נאכל בסעודה חלבית וככר אחרת בסעודה בשרית.
 
ג. רמז למנחה של שתי הלחם נאמר בתורה: מנחה ח'דשה ל'השם ב'שבועותיכם (במדבר כח, כו) ראשי תיבות חלב.
 
ד. במתן תורה, בני ישראל קיבלו את חוקי הכשרות, הם לא יכלו לאכול מאכלי בשר בכלים שהשתמשו בהם עד כה. ולכן הסתפקו באכילת מאכלי חלב.
 
ה. נאמר בתורה "ראשית בכורי אדמתך תביא בית ה' אלוהיך, לא תבשל גדי בחלב אמו" (שמות כג, יט). ישנה הצמדה בין מצוות הבכורים לאיסור אכילת בשר וחלב. ולכן אנו אוכלים מאכלי חלב בנפרד.
 
ו. החלב נשמר היטב בכלי חרס, שהם כלים פחותים, אבל לא נשמר בכלי מתכות של כסף וזהב. גם התורה מחנכת אותנו להיות ענווים וצנועים. כמו החלב שנשמר בכלי חרס.
NLI_ImageGallery
NliImageGallery