ישראל
כנס פלוגות הלילה, 1962, מתוך אוספי ביתמונה

ישראל

המילה ישראל מבטאת מכלול עשיר ורב-רבדים של תרבות, היסטוריה, חברה ויצירה. ההוויה הישראלית העכשווית היא תוצר של דרך ארוכה, רווית תהפוכות ונקודות ציון היסטוריות: מהאזכור המקראי הראשון של השם ישראל שניתן ליעקב; דרך ממלכת ישראל הקדומה שיושביה הוגלו בשנת 722 לפני הספירה, ובהמשך ייחוס הכינוי ישראל הן לארץ הקודש והן לעם היהודי לאורך כ-2,000 שנות הגלות; ועד התעוררות הציונות, הקמת מדינת ישראל והתפתחות החברה הישראלית.

"אנו מכריזים בזאת"

במאה ה-19 אנשי רוח יהודים בגולה החלו לבטא ביצירותיהם ניצנים של תודעה ציונית. הם קראו לחזק את הזהות הלאומית-יהודית, לעודד התיישבות בארץ ישראל, לפתח את עולמות התרבות והרוח היהודיים ולהחיות את השפה העברית. ההגות הציונית הייתה המצע להפיכת החלום הישן על שיבת ציון לתנועה מעשית שהצליחה לכנס יהודים מכל קצווי העולם לארץ ישראל ואף לכונן מדינה עצמאית. עליית התנועה הציונית והקמת המדינה נחשבות לפריצת דרך חסרת תקדים, הדרמטית ביותר בתולדות ישראל.

שיאו של המפעל הציוני השתקף במילות המפתח במעמד הכרזת המדינה במאי 1948: "אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל". עמודי התווך של המדינה החדשה היו התנועה הלאומית-הציונית, השפה העברית, התרבות העברית, החברה הישראלית המשתנה והמגוונת וארץ ישראל על יושביה ותרבויותיה לאורך ההיסטוריה.

החברה הישראלית

החברה היהודית החדשה בארץ ישראל, שלימים התגבשה לחברה הישראלית, החלה להתפתח עם ראשית העליות ההמוניות בסוף המאה ה-19. הקמת המדינה פתחה עידן חדש ששם קץ לדפוס החיים ההיסטורי היהודי כמיעוט זר ונרדף בגולה. על רקע תחושת הביטחון שהעניקה המדינה הריבונית, שגשגה החברה הישראלית הצעירה והפכה לפסיפס רב-גוני המורכב מקבוצות של יהודים ילידי הארץ ויוצאי התפוצות ומקבוצות של לא-יהודים. האוכלוסייה הערבית בישראל היא מרבית המיעוט שאינו יהודי. הישגי החברה הישראלית בולטים בכל תחומי החיים, בין היתר בטכנולוגיה ומדע, היי-טק וחדשנות, רפואה וכלכלה, השכלה גבוהה ותעשייה ביטחונית.

בד בבד עם התגבשות החברה הישראלית צמחה גם התרבות הישראלית. מהמאה ה-19 ועד ימינו פורחת תרבות עברית וישראלית עשירה, המשלבת זיקה לתרבות היהודית העתיקה כמו גם לתרבויות הרבות שמהן הגיעו הקבוצות בחברה הישראלית. פניה הרבים של היצירה הישראלית מתבטאים בכל ענפי התרבות, ובהם ספרות ושירה, מוזיקה ומחול, תיאטרון וקולנוע, עיצוב ואדריכלות.

אוסף ישראל בספרייה הלאומית הוא האוסף הלאומי של מדינת ישראל, וייעודו לאסוף ולשמר את אוצרות התרבות והידע של המדינה. האוסף משמש "הזיכרון הלאומי" של מדינת ישראל וארץ ישראל, והפריטים השמורים בו מתעדים את התפתחותן של החברה הישראלית והתרבות הישראלית החדשה מהולדתן במאה ה-19 ועד ימינו. עיון באוסף העצום מגלה שפע חומרים מכלל מגזרי החברה, ובהם כמעט כל היצירות הכתובות שנוצרו בישראל וכן יצירות מוזיקליות, צילומים, עיתונים, כתבי עת, מפות, סרטים, כרזות ואין-ספור פריטים מעניינים נוספים.