אוספים וארכיונים > ישראל > לאישה ולבית > ספר המתכונים > יצאנו מהצנע: מתכוני עוף משנות ה-60
Error rendering web part: סוג שדה אחד או יותר אינו מותקן כהלכה. עבור לדף הגדרות רשימה כדי למחוק שדות אלה.
4
2.2016
יצאנו מהצנע: מתכוני עוף משנות ה-60
נערך על ידי: Eyal Shalev
קטגוריות: עיקריות, בשרי, עוף
04.02.2016 05:48

​בשנות ה-60 של המאה ה-20 הוציאה "המועצה לענף הלול" את מעדנים מן הלול, חוברת מתכונים שמטרתה לעודד את השימוש בעוף במטבח הישראלי. כמה שנים אחרי סיום משטר הצנע, השימוש בחומרי גלם "יוקרתיים" כמו עוף, שמן זית ואפילו צנוברים – נהיה עניין לגיטימי, ובמקום למצוא תחליפים (כמו קמח סויה), עודדו את השימוש בסחורה טרייה שתעודד את הכלכלה המתפתחת.
 

כדי לסייע לכם להכין את ארוחת השבת, אנחנו מצרפים שלושה מתכוני עוף משובחים: תרנגולת בשומשום, תרנגולת נוסח ספרד וסלט תרנגולת.

 

כמו כל ספרי המתכונים באותה התקופה, שיועדו כולם "לעקרת הבית", ההוראות נכתבו בלשון נקבה.  

 

בתיאבון!  

 

 

תרנגולת בשומשום
שניצל בציפוי מתובל

המצרכים
1 ק"ג עוף (חזה, שוקיים או ירכיים)
1 ספל קמח
1 כפית אבקת מרק עוף
1 ספל שומשום
2 כפות תבלינים*
2 כפיות פפריקה מתוקה
2 כפיות מלח
1 ביצה
1 ספל מים
שמן לטיגון

אופן ההכנה

 

- מערבבים את המרכיבים היבשים: קמח, אבקת מרק, שומשום, מלח ותבלינים. בצלחת עמוקה או בקערה נפרדת, טורפים את הביצה ומערבבים עם המים.
- מכניסים את חלקי העוף לתערובת הקמח המתובל ומצפים אותם היטב. מעבירים אותם אל הקערה עם הביצה ולאחר מכן מחזירים לתערובת הקמח.
- כעת, מטגנים את חלקי העוף עד להזהבה. העוף מוכן להגשה כבר עתה, פריך וטעים. אם רוצים שפנים העוף יהיה רך יותר, אפשר להכניס אותו לתנור בחום בינוני (כ-180 מעלות) למשך 30 דקות. 

* תבלינים – לא כל כך ברור למה התכוון/ה הכותב/ת, אבל מניסיוננו אפשר להשתמש בתערובת בהרט, או עשבי תיבול מיובשים (פטרוזיליה, למשל) עם פפריקה חריפה וכמון. רק שימו לב, שהתערובת אותה תרקחו תהיה בנפח של שתי כפות בערך.





































           

תרנגולת נוסח ספרד
מעין תבשיל קדרה בנוסח ספרדי

המצרכים
1 עוף
3/4 ספל מים
2 שיני שום קצוצות
2 בצלים חתוכים גס
2 ספלים עגבניות חתוכות
1 פלפל חריף קצוץ
1/2 ספל שמן זית
2 אגוזי צנובר*

 

אופן ההכנה
 
- מטגנים** את העוף והבצל עד להשחמה.
- מעבירים לסיר חרס או תבנית פיירקס, מוסיפים את שאר המרכיבים ומכניסים לתנור עד שהעוף רך. יש לשים לב, שהעוף לא מתייבש.
 
טיפ
אפשר לחסוך בעבודה (ואת הטיגון): פשוט להכניס את כל המרכיבים לשקית צליה/אפיה ולהכניס לתנור חם (כ-200 מעלות) ל-60-45 דקות.
 
* אנחנו מעריכים ש"2 אגוזי צנובר" שקולים ל-50-40 גרם של זרעי צנובר.
** במתכון כתוב "השחימי", אפשר לנחש שהכוונה היא לטיגון העוף והבצל עד להשחמה




































           

סלט תרנגולת
​מוכר כיום כ"סלט וולדורף"

המצרכים
1 עוף מבושל, חתוך לקוביות (ללא העצמות). אפשר להשתמש בשתי חזות עוף מנוקים או ב-800 גרם בשר פרגית
2 ספלים גבעולי סלרי חתוכים (השורש והעלים יהיו נפלאים במרק, אבל לסלט הם פחות מתאימים)
2 ספלים תפוח עץ חתוך לקוביות
1 ספל אגס חתוך או פלחי אננס
1/2 ספל אגוזי מלך קצוצים גס
1 ספל מיונז
1/2 ספל מיץ אננס, תפוזים או מיץ פרי אחר

אופן ההכנה
 
- מוהלים את המיונז במיץ הפרי.
- מערבבים בעדינות את שאר מרכיבי הסלט.
- "מרפדים" קערה גדולה בעלי חסה שלמים ומעבירים את הסלט אל הקערה.
- יוצקים את המיונז המהול מעל לתערובת הסלט.







יש לכם הערות? שאלות? אצלכם הכינו את זה אחרת?
ספרו לנו בתגובות!

 


תגובות למאמר (0)
הוספת תגובה