העלון הוא פנייה לסיוע בקליטת הפליטים שהגיעו בהמוניהם לארץ ישראל בעקבות עליית הנאציזם באירופה וכיבוש מדינות במרכז אירופה. בשער העלון איור המתאר את תלאות הפליטים על הים באמצעות הבעות הפנים ושפת הגוף. בעמודים הבאים תמונות של גברים ונשים המצטופפים על אוניות מעפילים וכן תמונה של גברים במדי אסירים, אולי אסירים במחנות ריכוז. את העלון עיצבה הגרפיקאית אסתר ברלין־יואל.
במרכז העלון הפואמה "בלוז לפליטים" מאת המשורר הבריטי ויסטן יו אודן, והיא מובאת באנגלית עם תרגום לעברית וגרמנית. הפואמה מתארת את גורלם של יהודי גרמניה שאין להם מקום בעולם, שערי העולם סגורים בפניהם, והם נתונים בסכנת מוות. לאחר הפואמה מופיעה בקשה לתרומות שיסייעו לקליטת הפליטים ממרכז אירופה. גם הבקשה לתרומות מופיעה באנגלית, עברית וגרמנית.
עם סיפוחה של אוסטריה לגרמניה במארס 1938, הורע באחת מצבם של היהודים. בספטמבר 1938 הקימה התאחדות עולי אוסטריה בארץ מגבית עבור הצלת ילדים מאוסטריה וסיוע לקליטת הפליטים שהגיע לארץ. מספרם של הפליטים ממרכז אירופה גדל בעקבות ליל הבדולח בנובמבר 1938. רבים מיהודי גרמניה חשו כי אין להם עוד מקום בארצם, והתאחדות עולי גרמניה הקימה מגבית משלה כדי לסייע לפליטים. הפלישה לצ'כוסלובקיה במארס 1939 הביאה ליציאה המונית של יהודים ממנה והאיצה את ההתארגנות של מוסדות היישוב לקליטת הפליטים בארץ.
בפברואר 1939 החליט הוועד הלאומי לאחד את המגביות השונות תחת קורת גג אחת בשם "פדיון שבויים - המגבית המאוחדת מטעם הועד הלאומי לפדיון הילד ולעזרת העולה". המגבית דאגה להנפקת סרטיפיקטים ולליווי כלכלי וסוציאלי לפליטי אוסטריה, גרמניה וצ'כסלובקיה. המגבית עסקה בגיוס משאבים והפנייתם למשפחות אומנות, שהתנדבו לקלוט ילדים שעלו לבדם, למוסדות חינוך ולעיריות ויישובים שנרתמו למשימה.