גלו עוד על פסח – הגדות נדירות ומיוחדות, שירים לפסח ועוד
חג הפסח הוא אמנם חג דתי במהותו אך עם השנים קמה סביבו מסורת ישראלית שלמה. הטקסטים לשירים הקשורים אליו מגיעים בחלקם מתוך ההגדה או מתוך מקורות יהודיים אחרים, אך בחלקם הם טקסטים מקוריים הקשורים ישירות להגדה ולסיפור יציאת מצריים או מושפעים מהחג בדרכים שונות (כמו השיר "ספירת מלאי" שחיבר יוסי בנאי והלחינה נעמי שמר).
אחד השירים המולחנים ביותר מתוך ההגדה הוא "חד גדיא". פיוט זה הוא "פיוט צובר", כלומר בכל בית מתוארות דמויות נוספות, המצטרפות לדמויות שתוארו לפני כן ומשפיעות עליהן: הגדי נאכל על-ידי חתול, שנשך אותו הכלב, שהכה אותו מקל, ששרפה אותו האש, שכובתה על-ידי מים, ששתה השור, ששחט השוחט, שהרג מלאך המוות, שנהרג על-ידי הקב"ה.
הפיוט "חד גדיא" נכנס אל ההגדה האשכנזית במערב אירופה בסוף המאה ה-16, על אף שהיה מוכר עוד קודם לכן. מקורו ככל הנראה בשירי עם גרמניים מימי הביניים בעלי מבנה דומה, אך התוכן תואם רעיונות יהודיים. במקור השיר חובר בארמית, אך כיום הוא מושר בשפות רבות. הפיוט מושר
בסופה של ההגדה, ויתכן כי שיבוצו דווקא שם נועד כדי לעורר את הילדים בשעה מאוחרת זו של הערב.
בלקט שלפניכם ארבע גרסאות לשיר: נוסח אשכנזי לטקסט הקלאסי מתוך ההגדה; נוסח ספרדי לאותו הטקסט בביצוע של יוסי וגברי בנאי מתוך התוכנית "דו רה מי ועוד"; הנוסח הבולגרי של הפיוט מושר בלדינו על ידי עליזה עזיקרי; טקסט שכתב לוין קיפניס והלחין ידידיה אדמון.