מסע בזמן: מיטב פריטי האפמרה הישראליים​

מסע בזמן: מיטב פריטי האפמרה הישראליים​

על הפרויקט

גלו את אוסף הכרזות

מי מאיתנו אינו מעוניין לצאת מדי פעם למסע בעולמם של סבא וסבתא בארץ ישראל של ימי התורכים, בתקופת המנדט או בעשורים הראשונים למדינה? בדרך כלל אנו עושים זאת בעזרת ספרים או סרטים המספרים על התקופה, אלא שסרטים אינם מספקים לנו תמונה אותנטית של העבר. המידע שבהם הוא מעובד, והוא אינו יכול לספק מבט בלתי אמצעי על חיי היום-יום ועל אופייה של רשות הרבים הישראלית.

שיקוף מהימן יותר של רוח התקופה עשויה לספק העיתונות בת הזמן. אולם כידוע לכולנו, כל עיתון, מגוון ודינמי ככל שיהיה, מוסר בידינו את זווית המבט המסוימת שלו על דפוסי ההתנהגות החברתיים והתרבותיים. מבט אותנטי ובלתי אמצעי של ממש יכולה לספק עבורנו האֵפֵמֵרָה.

מהי אֵפֵמֵרָה?

​משמעותו המקורית (ביוונית) של המושג אפמרה היא "בשביל יום". ואמנם, אלה הם פרסומים אשר נועדו מעצם טיבם להתקיים זמן קצר. למשל: כרזות, עלוני פרסום והסברה, סטיקרים, כרטיסי כניסה לאירועים ולמופעים, כרטיסי נסיעה, אגרות ברכה לחגים או לשמחות משפחתיות, סימניות לספרים וכל דבר דפוס אחר שלא נועד להשתמר לאורך זמן. זהו בדיוק סוד כוחה של האפמרה. בעזרת פריטים יום-יומיים אלה ניתן לשחזר את ההרגלים החברתיים של הזמן, את הלכי הרוח הרעיוניים והפוליטיים, את היצירה התרבותית, את המסורות הדתיות, את חיי הכלכלה ועוד.

אם נביט סביבנו על לוחות המודעות, אל מה שמגיע בתיבות הדואר שלנו או במרכזי המסחר והשירותים, ניווכח כי האפמרה מייצגת פעילות ציבורית בכל הרמות, מגופים ממשלתיים וארגונים ארציים גדולים ועד התארגנויות מקומיות קטנות וזמניות. היא מיוצגת בכל מגזרי האוכלוסייה ובכל אזור בארץ, במרכז ובפריפריה, ביישובים קטנים ובערים הגדולות. על פני הספקטרום הזה ניתן למצוא שלל של התייחסויות לנושאים הנוגעים בהיבטים השונים של חיינו, אפילו בעידן שבו רשות הרבים עוברת לרשת האינטרנט ועל אחת כמה וכמה בדורות הקודמים.

על הפרויקט

​פרויקט "מסע בזמן" נועד לאסוף פריטי אפמרה ישראלית, לסרוק אותם ולהנגישם באופן חופשי לציבור הרחב.

הפרויקט מבוצע במימון קרן ארקדיה.

פרויקט "מסע בזמן" אינו מיועד לשתף את הציבור הרחב רק בפירותיו, אלא דוגל בשיתוף הציבור ובהסתייעות בו גם במהלכו. אנו קוראים לבעלים של אוספי אפמרה לשלוח את אוספיהם אל הספרייה הלאומית או לפנות אלינו כדי לסרוק אותם, וכן לסייע לספרייה הלאומית גם באיסוף מידע על אוספים כאלה. אנו קוראים למי שתיעוד החברה הישראלית ותרבותה קרובים לליבם להשתתף גם באיסוף השוטף של אפמרה בת-זמננו בספרייה הלאומית. בהמשך הפרויקט גם נפנה אל מתנדבים בבקשה לסייע בתיאור פריטי האפמרה שיועלו לרשת במסגרת הפרויקט, במטרה לנצל את הידע הרב שבידי הציבור על כל שדרותיו.

שותפים

האוספים השותפים בפרויקט

אוסף ארכיון יד יערי
אוסף כרטיסי ה"שנה טובה" של "יד יערי" מציג כרטיסי ברכה מן התנועה הקיבוצית, מתנועות הנוער וממוסדות וגופים נוספים, מאז ראשית שנות ה-20.
אוסף ארכיון העיר רחובות
אוסף הכרזות של הארכיון לתולדות רחובות, לצד חומרי ארכיון נוספים, מציג את הפנים השונות של פעילות ועד המושבה והמועצה המקומית לאורך 50 השנים הראשונות לקיומה.
אוסף ארכיון העיר חולון
אוסף כרזות המתעד את תולדות חולון מאז ראשיתה בשנות ה-40, רובן מודעות עירוניות וכרזות על אירועי תרבות וספורט.
אוסף ארכיון העיר פתח תקווה
בארכיון פתח תקוה ע"ש עודד ירקוני שמורים פריטי אפמרה בחטיבות של מוסדות עירוניים וארכיונים אישיים, וכן באוסף שנוצר במסגרת עבודת התיעוד השוטפת של המורשת ההיסטורית והתרבותית של פתח תקווה ואנשיה.
אוסף ארכיון צים
אוסף האפמרה של ארכיון צים כולל ברושורים לפרסום ההפלגות באניות חברת הספנות הלאומית מאז הקמתה בשנת 1945, לצד מסמכים ותצלומים נוספים המתעדים את פעילותה ואת ענף הספנות הישראלי בכללו.
אוסף הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי
הארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי כולל אלפי אוספים של קהילות וארגונים יהודיים בעולם, בתוכם גם עלונים, כרוזים ופרסומים אחרים של המוסדות היהודיים.
הארכיון העירוני תל אביב – יפו
אוסף הכרזות של ארכיון עיריית תל אביב כולל מודעות שנתלו בעיר מטעם ועד הקהילה והעירייה מאז ראשיתה, כרזות מטעם הארגונים והמוסדות שפעלו בעיר, ופרסומים על אירועי תרבות.
ארכיון אדריכלות ישראל
אוסף האפמרה של ארכיון אדריכלות ישראלית מתעד את ענפי האדריכלות והבנייה בישראל במאה ה-20 מזווית ייחודית. הוא כולל גלויות, עלונים, פרסומים מקצועיים ועוד.
אוסף ארכיון בית אריאלה – מחול
אוסף הכרזות של הארכיון הישראלי למחול בספריית שער ציון – בית אריאלה בתל אביב נלווה למידע הרב והמקיף השמור בארכיון בנושא מחול בישראל.
אוסף יד טבנקין
אוסף הכרזות והכרוזים של ארכיון יד טבנקין מתמקד בחיי התנועה החלוצית הלאומית בגולה ובארץ ישראל משנות ה-20 של המאה ה-20 ואילך – תנועת העבודה על תנועות הנוער והמפלגות שלה, ומוסדות התנועה הקיבוצית.
ארכיון המרכז לחקר התפוצות
אוסף הכרזות של זלמן פבזנר השמור בארכיון אוניברסיטת תל אביב, כולל כרזות מארץ ישראל מסוף המאה ה-19 ועד לשנות ה-60 של המאה ה-20. אוסף עשיר זה מתמקד במוסדות היישוב והמדינה, מוסדות עירוניים ומוניציפליים ועוד.
אוספי הספרייה הלאומית
אוספי האפמרה של הספרייה הלאומית נפרסים על קשת רחבה של נושאים. אוסף הכרוזים והכרזות מקיף כל תחום מחיי היישוב והמדינה – תרבות, פוליטיקה, כלכלה, גופי שלטון ומוסדות לאומיים, דת, חברה ועוד.
אוסף הפשקווילים
אוסף הפשקווילים הגדול ממאה שערים נוגע בכל תחום מחיי החברה החרדית בירושלים ומשקף בעיקר את המאבקים הפנימיים בתוכה, ולצדם את המאבקים לשמירת חומותיה אל מול התרבות הישראלית בכללה.
אוסף מרווין ג. גולדמן
אוסף מרווין ג. גולדמן מתעד את דברי דפוס של חברת אל על, ובראשם הכרזות והברושורים שהפיצה החברה בישראל וברחבי העולם. מן האוסף נשקפים פניה של מדינת ישראל כפי שהוצגו בעולם בעשורים הראשונים לקיומה.
אוסף ארכיון מילא"ה (תיאטרון ת"א)
המרכז הישראלי לתיעוד אמנויות הבמה באוניברסיטת תל אביב מתעד את אמנויות הבמה בארץ למן שנות ה-20 עד ימינו. תיעוד ההצגות מתבסס על תכניות, כרזות, מחזות, צילומים, הקלטות וביקורות עיתונות.
אוסף ארכיון אילת
אוסף האפמרה של מוזיאון העיר אילת מתעד את התפתחות העיר, בדגש על ענף התיירות שלה. האוסף מציג את מקצב החיים הייחודי של אילת בתרבות הישראלית.
אוסף הארכיון לחינוך יהודי בישראל ובגולה
אוסף הכרזות של הארכיון לחינוך יהודי בישראל ובגולה נותן ביטוי לסוגיות וערכים בהם עסקה מערכת החינוך מימי ראשית היישוב ועד העשורים האחרונים בחייה של מדינת ישראל.
אוסף ארכיון הלאומי לספורט וחינוך גופני (מכון וינגייט)
הכרזות בארכיון ע"ש צבי נשרי במכון וינגייט עוסקות בפעילות גופנית ובאירועי ספורט שונים, תחרותיים ועממיים.
אוסף וליש
אוסף וליש מייצג עבודות שונות שעוצבו על ידי אוטה וליש בצ'כוסלובקיה ובישראל החל מסוף שנות ה-20 של המאה ה-20 עבור המוסדות הלאומיים של מדינת ישראל והיישוב העברי, גופים ממלכתיים שונים וחברות מסחריות רבות.
אוסף אגד
בארכיון ההיסטורי של אגד שמורים, לצד תצלומים, עיתונים ופרוטוקולים, גם כרזות פרסומת, לוחות זמנים וכרטיסי נסיעה, המספרים את סיפורו של הקואופרטיב בד בבד עם בניין הארץ.
אוסף ארכיון בית אריאלה - תיאטרון
ארכיון התיאטרון ע"ש יהודה גבאי בספרייה העירונית בית אריאלה בתל אביב מכיל כרזות ותכניות של הצגות, לצד ארכיונים אישיים, תצלומים ומסמכים המתעדים את התפתחות התיאטרון בארץ והתיאטרון היהודי בגולה.
אוסף ארכיון העיר חיפה
אוסף הכרזות של הארכיון העירוני ההיסטורי של חיפה מציג תמונה מקיפה של חיי התרבות והחברה ושל פעילות העירייה בעיר מאז ראשית המאה ה-20.
ארכיון נתניה
ארכיון העיר נתניה הינו ארכיון עירוני, האוצר מקורות היסטוריים ומנהליים אודות העיר והתפתחותה האורבנית ובהם מסמכים, תצלומים, ספרים ופרסומים עירוניים. בארכיון אוספים ייחודיים מראשית שנות ה-20 של המאה ה-20.
אוסף סינמטק ירושלים - ארכיון ישראלי לסרטים
אוסף הכרזות של סינמטק ירושלים מתעד את רוב סרטי הקולנוע שהוקרנו בארץ מאז שנות ה-20 של המאה ה-20. האוסף מקיף את הקולנוע הישראלי מראשיתו, והכרזות מעידות על רוח התקופה ומאירות את התרבות הישראלית מזווית ייחודית.
אוסף ארכיון מכבי ע"ש יוסף יקותיאלי
אוסף הכרזות בארכיון מכבי כולל כרזות שהפיקה "מכבי תנועה עולמית" החל בראשית המאה ה-20. הכרזות מתעדות את משחקי המכביה מאז הראשון שבהם בשנת 1932, וכן אירועי ספורט וכינוסים אחרים.
אוסף דפנה וראובן קמינר
אוסף ראובן ודפנה קמינר מתעד את ארגוני השמאל הרדיקלי בישראל בין השנים 1968-1994. באוסף נכללים כרוזים, פרסומים ודו"חות של ארגונים רבים שבהם היו מעורבים בני הזוג קמינר.
ארכיון העיר רעננה
האפמרה בארכיון ההיסטורי של רעננה משקפת את חיי היום יום בעיר, המשתנים לאורך הזמן. האוסף מורכב ממודעות, הזמנות ולוחות זמנים לאירועים שונים במועצה ובעירייה, בנושאים כמו בחירות, טקסים, ביקור ערים תאומות ועוד.
ארכיון הרצליה
הארכיון במוזיאון לתולדות הרצליה מכיל אוסף רשומות וחומר מנהלי אשר נוצר בוועד המושבה בשנים 1950-1920. באוסף כרזות, מודעות, תעודות, יומנים, קלטות, תמונות, מפות ואוספים אישיים של בתי אב אשר חיו ופעלו בעיר.
ארכיון זיכרון יעקב
באוסף הכרזות של הארכיון ההיסטורי של זיכרון יעקב מתועדות פעילויות חינוך לכל הגילאים, הודעות המועצה לציבור וברכות לאירועים חגיגיים, וכן אירועי תרבות שנערכו במושבה בשנות ה-60 וה-70.
גנזך קידוש השם
אוסף הכרזות של "גנזך קידוש השם" מספר בעיקרו את סיפור התמודדות היישוב עם השואה, במיוחד בקהילות הדתיות. האוסף גם מייצג את התפתחותה ועיצוב צביונה של העיר בני ברק מאז הקמתה.
ספריית נאיף סלים סויד – פקיעין
אוסף האפמרה של נאיף סלים מתעד היבטים שונים בחייו: כחבר ותיק במפלגה הקומוניסטית הישראלית; כחבר מועצת הפועלים ומועצת פקיעין, המעורב בעשייה הציבורית ביישובו; כמשורר וככותב.
הארכיון האישי של נאיף חורי – חיפה
אוסף זה של חומרי אפמרה וכרזות מתעד את עשייתו של נאיף חורי בתחום התיאטרון – ככותב, במאי, מבקר, ואחד המייסדים של אל-מידאן, וגם בתחום הרדיו.
ארכיון עמותת אלאופוק לתרבות ואומנות
זהו אוסף חומרי אפמרה וכרזות המתעדים את התיאטרון הערבי בארץ דרך עשייתו של היוצר עפיף שליוט, מחזאי ושחקן יליד שפרעם. כמו כן, באוסף ישנם, כמובן, חומרים הקשורים לפעילות עמותת אלאופוק.
אוסף ראדי שחאדה – תיאטרון אלסירה
אוסף זה מכיל חומרי אפמרה וצילומי הצגות ישנות של ראדי שחאדה, אחד היוצרים החשובים בתיאטרון הערבי בארץ. שחאדה, תושב הכפר מע'אר (المغار), יוצר, כותב, משחק ומביים, ומשמש כמנהל תיאטרון אלסירה.
המוסד לתרבות לאומית ויצירתיות ע"ש תאופיק זיאד
המוסד לתרבות לאומית ויצירתיות ע"ש תאופיק זיאד
מתנ"ס דבוריה, עמותה לקידום החינוך התרבות והספורט
אוסף חומרי אפמרה המתעד את הפעילויות והאירועים של מתנ"ס דבוריה בתחומי הישוב בשנים שונות.
המרכז הקהילתי בטמרה על שם שיך זכי דיאב (ע"ר)
אוסף חומרי אפמרה המתעד את הפעילויות והאירועים של מתנ"ס טמרה בתחומי הישוב בשנים שונות.
מתנ"ס מג'ד אלכרום (ע"ר) בהנהלת אבראהים ח'לאילה
אוסף חומרי אפמרה המתעד את הפעילויות והאירועים של מתנ"ס מג'ד אלכרום בתחומי הישוב בשנים שונות.
ועדת היוזמה הדרוזית הערבית
זהו אוסף חומרי אפמרה המתעד את פעילות ועדת היוזמה הדרוזית במהלך שנים רבות בנושאי זהות, זכויות, אדמות והתנגדות לגיוס לצה"ל, דרך פועלו של מר גאלב סיף – מזכיר הוועדה ותושב יאנוח-ג'ת.
אוסף שייח' חוסיין לביב אבו רוכן – עספיא
זהו אוסף חומרי אפמרה של אבו רוכן, שהיה ראש מועצת עספיא (עוספיה) וחבר בכנסת ה-4, ושל בנו חוסיין – חבר מועצה, איש עסקים ואיש דת מוכר. החומרים מציגים את פעילותם ותחנות בחיי העדה הדרוזית בכלל ובכרמל בפרט.
אוסף מר מחמד כנעאן – יו"ר מועצת מג'ד אלכרום 2003-1993
זהו אוסף חומרי אפמרה של מחמד כנעאן, שכיהן כיו"ר מועצת הכפר מג'ד אלכרום בין השנים 1993 ו-2013. האוסף כולל תיעוד של התנהלות המועצה בראשותו ופעילויות שונות ביישוב עצמו.
העמותה להכוון לימודי לתלמידים ערבים – חיפה
אוסף של חומרי אפמרה וכרזות מהעמותה להכוון ללימודי לתלמידים ערבים, המתעד פעילויות שונות של העמותה בפרט והוצאות בנושא הכוונה לימודית בכלל.
"אוסף רותם ניר / דברי דפוס
""דברי דפוס מצויים וייחודיים מהארץ והעולם, הנוגעים בכל תחומי היצירה. אוסף חי ונושם המתהווה באקראיות, תוך ביקור במרכזי תרבות מרכזיים ושוליים כאחד.""
" אוסף ישראליאנה של הדי אור
אוסף הישראליאנה של הדי אור, שנאסף במשך שנים בתשומת לב רבה, מאיר זוויות ייחודיות של חיי היום-יום בארץ ישראל, כמו תעשיית היין מאז ראשיתה, בתי מלון ביישוב, פריטי פרסום, כרטיסי ברכה לשנה החדשה, ועוד.
אוסף אל על של הדי אור
אוסף אל על של הדי אור מתמקד בחברת התעופה הלאומית הישראלית ובמקומה הייחודי בתרבות הישראלית, בעקבות מוצרי הפרסום שהפיקה ופריטים רבים נוספים.
אוסף ארכיון מכון ז'בוטינסקי בישראל
באוסף כ-4,000 כרזות היסטוריות – הסברתיות, תעמולתיות ופוליטיות – המשקפות אירועים חשובים בקורות תנועת ז'בוטינסקי בארץ ובגולה ומחתרות האצ"ל ולח"י, תנועת החרות, גח"ל והליכוד מאז ייסוד בית"ר ב-1923 ועד הקמת המדינה.
אוסף האחים שמיר
כלל היצירה הגרפית של מעצבי סמל המדינה, האחים גבריאל ומקסים שמיר, בשנים 1990-1930: סמלים, בולי דואר, שטרות, מדליות, כרזות ועוד. העבודות עוצבו עבור גורמים ממלכתיים, ציבוריים ומסחריים בישראל ובמדינות אחרות.
אוסף הכרזות של ארכיון המדינה
האוסף כולל בעיקר כרזות שנדפסו על ידי זרועות המדינה – משרדי החינוך והבריאות, ראש הממשלה, מרכז ההסברה ועוד. הוא מאפשר הצצה לקשר שקיימה ממשלת ישראל עם הציבור מעל גבי לוחות המודעות ובמרחב הציבורי.
אוסף הכרזות של הוועדה ההיסטורית במינכן, מתוך ארכיון יד ושם
האוסף של הוועדה ההיסטורית המרכזית של היהודים המשוחררים במינכן כולל כרזות העוסקות בענייני תרבות, חינוך, ספורט ופוליטיקה, ומספר את סיפורם של היהודים שחיו במחנות העקורים בגרמניה בשנים 1949-1945.
בצלאל קטלוג
הקָטָלוֹג הוקם במטרה לתעד ולשמר את ההיסטוריה הוויזואלית של בצלאל וליצור ארכיון היסטורי של המוסד, אשר יכלול עבודות סטודנטים בשלבים השונים של לימודיהם, ויאפשר תיעוד והנגשה לנעשה בבצלאל כיום.
הספרייה לאמנות ע"ש מאיר אריסון, מוזיאון תל אביב לאמנות
אוסף ההזמנות של המרכז לתיעוד אמנות ישראלית, הפועל במסגרת הספרייה לאמנות ע"ש מאיר אריסון, מתעד את תערוכות האמנות שהתקיימו במוזיאונים, גלריות ומוסדות תרבות בישראל משנות ה-20 של המאה ה-20 ועד היום.
אוסף ארכיון הפנזינים הישראלי
מקבץ פנזינים חד-דפיים שראו אור בישראל בתחילת העשור הראשון של המאה ה-21, מתוך ארכיון הפנזינים הישראלי. רוב הפנזינים הכלולים במקבץ זה ראו אור במסגרת פרויקט "A4" בהנהגת דודו גבע.
אוסף גלויות היודאיקה ע"ש יוסף ומרגיט הופמן ז"ל
האוסף שבמרכז לחקר הפולקלור כולל למעלה מ-7,000 גלויות משלהי המאה ה-19 ועד סוף המאה ה-20, ומתעד קהילות ומבנים יהודיים, אמנות יהודית ותשמישי קדושה, כרטיסי ברכה, ארץ ישראל ונופיה, דיוקנאות אישים יהודים ועוד.
אוסף ביל גרוס
האספן ויליאם (ביל) גרוס מתעד את האמנות היהודית לתפוצותיה. אוסף דברי הדפוס הייחודי שלו מקיף פעילות תרבותית, דתית, פוליטית וחברתית החל מהמצאת הדפוס, ומשמר את האופנים בהם התפרסמו בקהילות היהודיות.