معارض > الصفحة الرئيسية

الصفحة الرئيسية

 
כתביו של הפיזיקאי הנודע אייזיק ניוטון עברו לאחר מותו לבני משפחתו ונתרמו וב-1879 לאוניברסיטת קיימברידג'. זו בחרה להחזיק אך ורק בכתביו המדעיים בעוד שכתביו בנושאי אלכימיה, תיאולוגיה, חישובי קיצין, וכתבים שעניינם הפקת מידע מן המקרא, התלמוד ומקורות יהודיים נוספים אודות המשכן והמקדש, נדחו על ידם והושבו לתורמים.

בשנת 1936 נמכרו הכתבים הללו במכירה פומבית של בית סות'ביס בלונדון. חלק ניכר מן הכתבים הללו נרכש על ידי שני מלומדים: הכלכלן הבריטי ג'ון מיינרד קיינס רכש את הכתבים בנושא האלכימיה והוריש את האוסף שלו לקינגס קולג' באוניברסיטת קיימברידג', ואילו המזרחן אברהם שלום יחזקאל יהודה (1951 - 1877) רכש את הכתבים בנושאי התיאולוגיה, פרשנות כתבי הקודש, המשכן ומקדש, חישובי קיצין ועוד. על אף שלא היה ציוני, ציווה יהודה לפני מותו ב-1951 למסור את כתבי היד של ניוטון (כמו גם כתבי יד רבים אחרים שהיו ברשותו) למדינת ישראל. האוסף הגיע אל בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי (לימים הספרייה הלאומית) בשנת 1969, והוצג לקהל הרחב בתערוכה "סודותיו של ניוטון" בשנת 2007.

לראשונה, נגישים כל כתבי ניוטון השמורים בספרייה הלאומית לקהל הרחב בפורמט דיגיטלי. הנגשתם מאפשרת לקורא בהם להיחשף לצדדים בעבודתו ובאישיותו של ניוטון אשר היו נעלמים מן העין במשך זמן רב.