יום כיפור בפיוט ובתפילה
Henry Davenport Northrop, 1894

יום כיפור בפיוט ובתפילה

יום הכיפורים חל בי' בתשרי, והוא שיאו של תהליך המתחיל בחודש אלול, בקימה לפנות בוקר לאמירת הסליחות, ונמשך בשני ימי ראש השנה ובעשרת ימי תשובה. יום זה נחשב ליום הקדוש ביותר בלוח השנה היהודי, ותפילותיו הן מן המרשימות והמרגשות ביותר בתפילות עם ישראל (יחד עם תפילות ראש השנה). בו נחתם גזר דינו של האדם לשנה הקרובה, ובשל כך נחשב יום הכיפורים כיום שבו על האדם להתוודות על חטאיו ולבקש סליחה ורחמים מאת הבורא, לקבל על עצמו לחתור לתיקון מידותיו ולשיפור מעשיו בשנה החדשה ולהתפלל כי בקשתו תתקבל. אך ליום זה יש היבט נוסף ושונה לחלוטין, של יום טוב ושמחה, ושל ביטחון מוחלט בכך שהקב"ה יוציא את ישראל זכאים בדין ויחתום אותם לחיים טובים. את רוב היום מבלים בבית הכנסת בתפילות, שהאחרונה והחמישית שבהן, נעילה, ייחודית ליום זה בלבד ו"נועלת" את יום הכיפורים והימים הנוראים כולם. פיוטים רבים נכתבו ליום זה במהלך הדורות ובמסורות השונות, והם עוטפים את כל תפילות היום. חלקם בתוך התפילה עצמה וחלקם כרשויות או כסליחות.

בשער זה הבאנו לפניכם טעימות מתוך החומר הרב המצוי באתר, המבטאות את המוזיקה הנפלאה, את תוכן כל תפילות היום ואת הפיוטים והקריאות בתורה במסורות השונות.

הפיוט "מראה כהן" בלחן מחסידות ברסלב

פיוט המתאר את הכהן הגדול בצאתו מקודש הקודשים, לאחר סיום עבודת יום הכיפורים. בביצוע הלב והמעיין ומשה מלייב, נתנאל מלייב, מנחם מנדל קפלן ושמואל שחר, בלחן מחסידות ברסלב.

מתוך המופע "ניגוני הימים הנוראים בחצרות החסידים", פסטיבל הפיוט הרביעי, בית אבי חי, תשע"א

יראים שלחוני: הפיוט הפותח במסורת תימן את יום כיפור

לפני אמירת הפיוט, מניחים על התיבה את ספר התורה המרכזי של בית הכנסת, עטוף במטפחת לבנה. הקהל כולו עומד חרישי, באימה וביראה והפיוט נאמר בלב שבור ונדכה, בקול תחינה וזעקה על ידי הגדול שבציבור.

מתוך המופע "דלתי מרום" שנערך בפסטיבל הפיוט השלישי, תש"ע, בבית אבי חי.

קריאות בתורה והפטרות

קריאה בתורה לשחרית של יום כיפור
הקריאה מזכירה את מות בני אהרון ומתארת את סדר העבודה ביום כיפור ואת מצוות היום: שבתון, עינוי וכפרה.

להאזנה
*

הפטרה לשחרית של יום כיפור 
ההפטרה עוסקת בתלונת העם למה ה' אינו שומע לתחינות ולצומות. הנביא במענה מציג את הדרך הנכונה לעבודת ה'.

להאזנה
*

קריאה בתורה למנחה של יום כיפור 
במנחה קוראים פרשת עריות שבפרשת אחרי מות, כדי שיזכור וייכלם כל מי שנכשל באחת מהן ויחזור בתשובה.

להאזנה
*

הפטרה למנחה של יום כיפור – ספר יונה 
קריאת הסיפור ממחישה את כוח התשובה ואת רחמיו של האל על החוטאים המתחרטים על מעשיהם ומתקנים את דרכם.

להאזנה
*

קרדיט תמונות, צילומים ואיורים: כתבי יד וגלויות מתוך אוסף משפחת גרוס, תל-אביב ומאגרי הספרייה | קדרות: צילום Lubos Houska מתוך פיקסביי | קטע מהגניזה הקהירית, מתוך מאגרי הספריה | רוני סומק. צילום: אביה בן דוד. עין השופט. ויקימדיה | נשים מתפללות: טליה בר