דף פירוט תכולות גרסה 2.0

הרשאות השימוש בתמונות של כל אחד מכתבי היד נקבעו על ידי ספריית המקור/הבעלים של האוסף שבו הוא נמצא. מהרשאות אלו נגזר אילו פעולות יהיו אפשריות, לדוגמה: שיתוף קישור, הטמעת הצפיין, הורדת קבצים, הדפסת קבצים. בגרסה זו של האתר, האפשרות להורדה והדפסה של תצלומי כתבי-יד זמינה עבור דף בודד בלבד.

1. מידע מהקטלוג
המידע שאתר "כתיב" מתבסס עליו, ובכללו החיפוש ותוצאותיו, הוא המידע המופיע בקטלוג כתבי-היד העבריים של הספרייה הלאומית. קטלוג זה נבנה בשישים השנים האחרונות, והוא משקף שינויים בתקן הקִטלוג, שינויי סגנון של המקטלגים שונים, הבדלים ביכולת לקטלג כתב-יד על פי מראה עיניים לעומת תצלום מיקרופילם ועוד. זו הסיבה לחוסר האחידות בקִטלוג כתבי-היד השונים.

במסגרת מיזם "כתיב" אנו משקיעים משאבים ניכרים על מנת לשפר את הקטלוג הקיים. מדובר בתהליך ארוך ומורכב, שמתחיל ברשומה הבודדת (לדוגמה, תיקון ערכים שגויים) ומסתיים בשינויים בכלל הקטלוג (לדוגמה, הגדרה מחודשת של שדות). נוסף על עדכון הפרטים ברשומות עצמן, אנו מקשרים בין רשומות כתבי-היד למאגרים אחרים, חיצוניים ופנימיים, שיעשירו את הקִטלוג. אנא היאזרו בסבלנות עד שנשלים את התהליך כולו. נשמח לקבל מכם הערות לשיפור ערכי הקטלוג, באמצעות כפתור "יש לי הערות או מידע להוסיף" בדף כתב-יד.

2. מידע על אודות השותפים
המידע המופיע בדף שותף מבוסס על המידע המקורי שהופיע בקטלוג כתבי היד של הספרייה הלאומית וכן על קטלוג כתבי היד העבריים של בנימין ריצ'לר:Guide to Hebrew Manuscript Collections, Benjamin Richler, The Israel Academy of Sciences and Humanities, Jerusalem 2014​. כמו כן הוספנו מידע שהתקבל מהאוספים השותפים. אם ברשותכם פרט מידע שלדעתכם כדאי להוסיפו, נשמח שתשלחו לנו אותו.

3. שפות
קטלוג כתבי-היד הוא קטלוג עברי, ורוב המידע הכלול בו כתוב עברית. ממשק אתר "כתיב" תוכנן בשתי שפות: עברית ואנגלית. מקצת הערכים המופיעים בקטלוג העברי המקורי כגון נושאים וסגנונות כתיבה תורגמו לאנגלית, והם מופיעים בממשק החיפוש המתקדם ובתוצאות החיפוש ואף בדפי הפריט. ערכים אחרים המבוססים על קטלוג LCSH כגון שמות מקומות ואישים מופיעים גם הם באנגלית. בשלב זה אין בכוונתנו לתרגם לאנגלית את התיאורים העבריים המופיעים בקטלוג.

4. רמיזות
שמות אישים מעולם כתבי היד העבריים עשויים להופיע בכמה צורות כתיב. בקטלוג כתבי היד של הספרייה הלאומית מוגדר לכל מחבר, מעתיק וכד' שם ראשי, אשר הוא השם המוצג ברשומות הקטלוג, וכן כל צורות הכתיבה הנוספות של שמו. כל חיפוש באתר לפי שמות אישים יבוצע אוטומטית לפי כל הצורות של אותו שם. לפיכך ייתכן שחיפוש הערך "שלמה הרופא" יחזיר תוצאה בה יוצג הערך XXX  (השם הראשי של אותו איש).

הדבר נכון גם לשמות מקומות. לדוגמא, חיפוש על הערכים "פרמה", "פארמה", "פארמא", יחזירו תוצאות בהן יוצג הערך "פרמה". 

1. קבצים
כתבי-יד עבריים רבים כוללים קבצים של כמה חיבורים שנכרכו יחד. לעתים ישנו קשר בין החיבורים בקובץ, ולעתים מדובר בפריטים שנכתבו בתקופות שונות על ידי מחברים שונים, בלא קשר רעיוני בין אחד לאחר, ורק נסיבות היסטוריות הביאו לכריכתם יחד בתקופה מאוחרת יותר. ברוב הקטלוגים בעולם מתייחסים לפריטים אלו כאל כתב-יד יחיד. בספרייה הלאומית אנו מתייחסים לפריטים אלו כאל "משפחה" של פריטים: "רשומת אב", ששמה תמיד יכלול את המילה "קובץ", מתארת את כתב-היד הכרוך השלם, ו"רשומות בנים" מתארות בנפרד כל אחד מהחיבורים הכלולים בה.

בעת חיפוש כתב-יד, ייתכן שתוצאות החיפוש שיתקבלו יכללו קישורים לכל רשומות הבנים של כרך כלשהו. בלחיצה על כל אחת מתוצאות החיפוש יועבר המשתמש לרשומה הרלוונטית לאותו החיבור.

מבחינת התצוגה החזותית, בדף הפריט יופיעו פריטים כאלה בצירוף תמונה מייצגת של אותו החיבור, ותחתיה תמונות ממוזערות (thumbnails), המהוות קישורים לרשומות כל אחד מהחיבורים האחרים הכרוכים יחד, כולל קישור ל"רשומת האב".

נכון להיום, כל רשומות האב והבנים של קובץ כלשהו מיוצגים על ידי אותה תמונה ממוזערת – בדרך כלל תמונת דף פנימי כלשהו מאותו הקובץ. אנו נמצאים בתחילתו של תהליך שבו יעודכנו התמונות הממוזערות כך שכל חיבור ייוצג על ידי התמונה הרלוונטית לו (הדף הראשון שלו). בסופו של התהליך, התמונות המוצגות בדף הפריט של כתב-יד מסוג קובץ ישקפו נאמנה את החיבורים השונים הכלולים בקובץ.

2. שאילתות
אנו בודקים בשיטתיות את תקינות השאילתות, אך מודעים לכך שלעתים תיתכנה שגיאות. אם לא קיבלתם תוצאות מתאימות דרך השימוש בחיפוש המתקדם, אנא נסו את החיפוש הפשוט.

3. כתבי יד עם כמה כרכים
במקרה של כתבי יד סרוקים הכוללים כמה כרכים, בשלב זה באתר ניתן לראות את הסריקה של הכרך הראשון בלבד. האפשרות לצפות בשאר כרכי כתב היד תמומש לקראת סוף 2017 (אחרי החגים).

   מנוע החיפוש
אתר כתיב עובד עם מנוע החיפוש פרימו, בשונה מאתר הספרייה הלאומית שעובד עם מנוע החיפוש אלף.

1. מספר תוצאות חיפוש
הנתונים שמציג פרימו אודות תוצאות החיפוש, כגון מספר התוצאות וערכי הסינון, נכונים ומעודכנים לשאילתה שבוצעה. יחד עם זאת, מספר הרשומות הקטלוגיות המובאות בתוצאות החיפוש מוגבל ל-2000 בלבד. 

2. לוגיקת החיפוש
באתר כתיב כמה אופני חיפוש:

א. חיפוש פשוט - לוגיקת החיפוש היא OR על כל המילים שהוקלדו בתיבת החיפוש. לדוגמא, חיפוש הערך The National Library of Israel Israel Jerusalem Ms. Heb. 197/25 המציין בפועל כתב יד יחיד, יחזיר בחיפוש הפשוט מעל 13,000 תוצאות הכוללות בתוכן צירופים שונים של המילים שבביטוי נכון.

ב. חיפוש מתקדם - החיפוש המתקדם כולל כמה תיבות חיפוש, לחלקן מופע יחיד (למשל "עיר") וחלקן ניתן לשכפל כמה פעמים (למשל "כותר").
בתוך כל תיבת חיפוש, מתקיים חיפוש לפי AND.
בין כמה מופעים של אותה תיבה, מתקיים חיפוש לפי OR.
בין כמה תיבות חיפוש שונות, מתקיים חיפוש לפי AND.


תרומה לפרויקט כתיב
הצטרפו אלינו להגשמת החזון ותרמו לספרייה הלאומית.

לתרומה או לכל שאלה אחרת אנא לחצו כאן.