ג'ון יודקין (1995-1910)

ג'ון יודקיןפרופסור ג'ון יודקין, חלוץ בעל שם עולמי במדעי התזונה, נולד וגדל בלונדון למשפחה יהודית שברחה מרוסיה בעקבות הפוגרומים של 1905. את עבודת הדוקטורט שלו חיבר בהנחייתה של מרג'ורי סטפנסון הבקטריולוגית, ולולא נמשך יותר לחקר התזונה, ודאי היה בקטריולוג ידוע בעצמו. 
 
בשנת 1938 הוא הצטרף למעבדת התזונה דאן (Dunn Nutrition Laboratory), שבה ביצע מחקרים על ויטמין A וריבופלבין ובה החלה להתגבש התעניינותו בהשפעתם של גורמים סוציו-אקונומיים על התזונה. בימי מלחמת העולם השנייה הוא שירת כרופא צבאי במערב אפריקה. ב-1945 מונה לפרופסור לפיזיולוגיה באוניברסיטת לונדון. כעבור שמונה שנים הקים את המחלקה האוניברסיטאית הראשונה בבריטניה שלימדה תזונה לתואר בוגר.
 
בשנות החמישים יצא פרופ' יודקין נגד התיאוריה שמחלת לב כלילית נגרמת מצריכת שומן. באחד מספריו הפופולריים הוא המליץ לצמצם בצריכת מרכיבים פחות מזינים – פחמימות – ובשנת 1957 הוא טען באופן משכנע כי מחלת לב נובעת בחלקה משילוב של פעילות גופנית מועטה ואכילה מופרזת. בשנות השישים הוא העלה למודעות את סגולות אכילת הבשר ומוצרי החלב ואת החסרונות של צריכת סוכר עודפת בתזונה המערבית.  אלה הביאו לו כספי מימון מתעשיית החלב מחד, אך הזמינו התקפות מהשדולה החזקה של תעשייה המוצרים עתירי הסוכר מאידך.
 
פרופ' יודקין שימש יועץ של ממשלת ישראל הצעירה בענייני תזונה בימי הצנע עת המזון היה בצמצום. במשך שנים רבות כיהן כנגיד האנרגטי של האוניברסיטה העברית בירושלים, שהעניקה לו תואר עמית כבוד בשנת 1993.
 
פרופ' ג'ון יודקין הלך לעולמו ב-12 ביולי 1995.