מה בספרייה > אירועים ותערוכות > אירועים > חוקרת בצהריים עם פרופ' ורד נועם

חוקרת בצהריים עם פרופ' ורד נועם

קואליציה ואופוזיציה במדינת החשמונאים בראי יוספוס וחז"ל

פרופ' ורד נועם, אוניברסיטת תל אביב 

 

יום רביעי | כ"ב באלול | 13 בספטמבר | 14:00

 


  

הכניסה ללא תשלום ובהרשמה מראש באתר הספרייה

 

המקור ההיסטורי העיקרי והחשוב ביותר לתולדות ימי הבית השני הוא שני ספריו המרכזיים של יוסף בן מתתיהו (יוספוס): 'מלחמת היהודים' ו'קדמוניות היהודים', אשר נכתבו ביוונית בסוף שנות השבעים ובשנות התשעים של המאה הראשונה לסה"נ ברומא. החיבורים נכתבו במתכונת ההיסטוריוגרפיה מורשת התרבות ההלניסטית, ומחברם היה כוהן ירושלמי אשר היה עֵד ושותף לרבים מן המאורעות שתיאר. יוספוס מתאר את תולדות המרד הגדול ברומאים, והקדים לו תקציר של האירועים שקדמו לו, למן מרד החשמונאים, מתוך שאיפה למסור לדורות הבאים את מאורעות זמנו, ולהוסיף 'אגף חדש משלו לבניין הקיים של כתיבת ההיסטוריה.

 

בספרות חז"ל לעומת זאת, רשמיה של התקופה פזורים למקוטעין. בהתבוננה לאחור אל ימי הבית השני, ציירה הספרות החז"לית עולם דתי שעיקר עניינו בחיי מצוות ובלימוד תורה, בעבודת המקדש, בשלשלת המסירה של התורה שבעל פה, בהלכה ובפרשנות. זהו עולם שחכמים היו גיבוריו ומנהיגיו, ואשר האירועים הסוערים שטלטלוהו מבחוץ נמסרו בלא רצף, באופן שרירותי ומזדמן, משובצים בסיפורי אגדה ומסוננים במנסרה תאולוגית.

 

תמונות העולם ורושם האירועים המצטיירים מתוך כתבי יוספוס ומספרות חז"ל, מאותה תקופה עצמה, שונים במידה מפתיעה. כאן תיאורים מדיניים וצבאיים עשירים וחיים פוליטיים סוערים שגיבוריהם אנשי מעשה: מצביאים, שליטים, נושאי משרות יהודים ונכרים, מורדים ולוחמים; וכאן שיח הלכתי, פרשני ואגדי על רקע תפאורה של מקדש ובית מדרש, שיח שגיבוריו חכמים, כוהנים ומנהיגים דתיים.

 

ההרצאה תעסוק בהשוואה בין המבט של יוספוס ובין זה של חז"ל על המתרחש במדינת החשמונאים.


 


 

 

מטבע חשמונאי