מה בספרייה > עבר, הווה, עתיד > התחדשות הספרייה > הספרייה הלאומית חושפת את תכנון משכן הספרייה החדש בירושלים

הספרייה הלאומית חושפת את תכנון משכן הספרייה החדש בירושלים

 6.11.2014

הספרייה הלאומית פרסמה היום את קונספט המבנה החדש של הספרייה, כפי שתוכנן על ידי משרד האדריכלים השווייצרי הרצוג ודה מרון.

 

המבנה החדש יוקם בקריית הלאום בירושלים, במגרש שהוקצה למטרה זו על ידי ממשלת ישראל, למרגלות משכן הכנסת ובשכנות למוזיאון ישראל, מוזיאון המדע והאוניברסיטה העברית. שטח הבניין מתוכנן להיות כ-34,000 מ"ר הכוללים 6 קומות בשטח 15,000 מ"ר מעל הקרקע ו-4 קומות בשטח 19,000 מ"ר מתחת לקרקע המיועדות בעיקר לאחסון הספרים ולחניה.

​משכן הספרייה החדש משלב אולמות קריאה ופונקציות של מרכז המשמש הן למחקר ועיון והן לפעילויות תרבות וחינוך בתוך הבניין ובשטחים שמחוצה לו. בנוסף יהיו בספרייה הלאומית החדשה מרכז מבקרים, אולם רב תכליתי, מרחבי אחסון מאובטחים ומאוקלמים לשמירת אוצרות הספרייה וכן משרדים ומעבדות.

 
הבניין תוכנן על פי עקרונות הבנייה הירוקה השואפים, בין היתר, למזער את צריכת האנרגיה של הבניין. תכנון הבניין יימשך במהלך שנת 2015 בהשתתפות משרד האדריכלים הישראלי מן שנער אדריכלים ומתכנני ערים. הבנייה מתוכננת להתחיל ב-2016 וצפויה להסתיים במהלך 2019.
 
יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית, דוד בלומברג, ציין היום כי הבניין החדש, שומר על כבודה ועליונותה הטופוגרפית של הכנסת והוא משקף "ערכים של פתיחות ונגישות לציבור הרחב על כל שדרותיו", כהגדרתו.  
 
"הבניין החדש הוא גולת הכותרת במפעל ההתחדשות של הספרייה הלאומית, שהספרייה כבר נמצאת בעיצומו. הוא ייתן לספרייה משכן מכובד וראוי אשר יסייע לה להעמיק את פעילותה בכל האפיקים ותחומי הפעילות שהיא לקחה על עצמה בעשור האחרון בתחומי המחקר, בשימור והנגשת התרבות היהודית והישראלית באמצעים הטכנולוגיים המתקדמים ביותר ובהיותה המוסד המוביל בארץ באיסוף ושימור אוצרות העם היהודי בישראל ובתפוצות", אמר דוד בלומברג.   
 
משרד הרצוג ודה מרון הוקם בעיר בזל ב-1978. מאז זכה בפרסים רבים, בהם פרס פריצקר, העיטור הגבוה ביותר בעולם האדריכלות, פרס סטירלינג ופרס איגוד האדריכלים הבריטי (RIBA). עם המבנים הידועים שתכנן נמנים האיצטדיון הלאומי בבייג'ינג (המכונה "קן הציפור"), שאירח את המשחקים האולימפיים של 2008, והסבת תחנת כוח ישנה למוזיאון הטייט מודרן בלונדון. 
 
לדברי משרד האדריכלים הרצוג ודה מרון, הפרויקט הנוכחי משקף את השאיפות והערכים אותם מייצגת  הספרייה הלאומית בישראל, "הפרויקט שלנו משקף את השאיפה לשקיפות ופתיחות של הספרייה הלאומית של ישראל. צורתה העוצמתית והפיסולית של האבן במבנה, מתכתבת עם הטופוגרפיה המיוחדת וסביבתו של האתר, מורמת מהקרקע ומוצבת על אלמנטים דמויי זגוגית". 
 
הפרויקט ממומן על ידי ממשלת ישראל, משפחת דוד ורות גוטסמן מניו יורק ויד הנדיב, קרן פילנתרופית של משפחת רוטשילד.