מאגרים ביבליוגרפיים: מפתח חיפה, מכון סאלד, בית אריאלה ומקורות נוספים

מאגרים ביבליוגרפיים

מהם מאגרים ביבליוגרפיים?

מאגרים ביבליוגרפיים מכילים רשומות ביבליוגרפיות בעלות תוכן אנליטי. זאת בשונה מקטלוגים קונבנציונליים של ספריות המכילים, לרוב, תיאורים של הפריטים.

מאגרים אלו בדרך כלל מתמקדים בתחום דעת מסוים, ומכילים סוגי פרסומים שונים: ספרים, כתבי עת, עיתונים, דוחות ועוד. באמצעות מילות מפתח, תקצירים וחלוקה לפי תתי-נושאים, מאגרים ביבליוגרפיים מאפשרים לאתר מקורות מידע רלוונטיים בתחומי מחקר ממוקדים.

תוכן העניינים

רמב"י – רשימת מאמרים במדעי היהדות

​​​​​​​​רמב"י – רשימת מאמרים במדעי היהדות – נוסד על ידי ד"ר יששכר יואל בשנת 1966. זוהי רשימה סלקטיבית של מאמרים בתחומים השונים של מדעי היהדות ושל חקר ארץ ישראל ומדינת ישראל.

למידע נוסף על רמב"י

חיפוש ברמב"י

מכון סאלד

מרכז המידע של מכון סאלד מתמחה באיסוף מידע, בפיתוח מאגרי מידע ובהספקת שירותי מידע מקצועיים בתחומי החינוך ומדעי החברה בישראל.

כניסה למאגר מכון סאלד

מאגר פרסומים במדעי החברה ובחינוך

מאגר הכולל מידע ביבליוגרפי ותקצירים של עשרות אלפי פרסומים ומחקרים העוסקים בחינוך ובמדעי החברה, שנכתבו בידי חוקרים ישראלים ופורסמו בארץ ובחו"ל. זהו המאגר היחיד בארץ שבו לכל פריט תיאור ביבליוגרפי מלא ותקציר בעברית. במאגר נאסף מידע על ספרים, מאמרים, דוחות מחקר ועבודות לתואר שני ולתואר שלישי בעברית ובאנגלית, בתחומי החינוך, הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה, הרווחה, לימודי העבודה, הדמוגרפיה, הקרימינולוגיה, התקשורת ומינהל ומדע המדינה. המאגר כולל פרסומים משנת 1976 ואילך. בתחומים מסוימים יש פרסומים משנים מוקדמות יותר.

כלי מחקר

​מאגר הכולל מידע על כלי מחקר, ששימשו מחקרים שנערכו בארץ בתחומי החינוך והחברה. נכללים בו כלים כמו שאלונים, מבחנים וסולמות. בתיאור של כל כלי במאגר מפורטים בין השאר תנאי העברת הכלי ונתונים על תוקף ומהימנות, כפי שהופיעו במחקרים ובאחריות המחברים.

מפתח לעיתונות יומית (בית אריאלה)

המפתח הממוחשב של העיתונות היומית כולל מפתוח מאמרים מתוך העיתונות היומית ממאי 1993 ואילך. העיתונים הם: "הארץ", "ידיעות אחרונות", "הצופה" ו"יתד נאמן". במפתח מושם דגש על אישים ופועלם, תרבות ואמנות, נושאי חברה וכלכלה, רפואה ובריאות. העדכון הוא יומיומי.

כניסה ​למפתח עיתונות יומית

מפתח חיפה למאמרים בעברית – IHP

מפתוח המאמרים מכתבי עת בעברית הינו פרויקט ייחודי של ספריית אוניברסיטת חיפה. המפתח הוא מאגר מידע ביבליוגרפי רב-תחומי, אשר בעזרתו ניתן למצוא חומרים המתפרסמים בעברית במגוון תחומי ידע וברמות שונות. המאגר מכיל הפניות לכ-980,000 מאמרים (מתוכם כ-1,200 בערבית) מתוך כ-1,429 כתבי עת, מהם כ-491 כתבי עת שוטפים, מאמרים מתוך למעלה מ-800 קבצים, ומאמרים סלקטיביים מתוך עיתונים יומיים. המאגר כולל גם הפניות למאמרים בשפות נוספות, בעיקר בנושאים הקשורים לארץ ישראל. המפתח מכיל מספר תתי-מאגרים. כדי לענות על הצרכים של ספריות אקדמיות מחד ושל ספריות ציבוריות וספריות בתי ספר מאידך, מוצעות למשתמש מגוון אפשרויות של חיפושים: בכל המאגרים, במאגרים אקדמיים ומחקריים בלבד, במאגרים אקדמיים, מחקרים ומקצועיים או במאגרי העיתונות היומית בלבד.

הגישה למפתח המאמרים בעברית היא למנויים מוסדיים או ליחידים במוסדות האקדמיים בלבד. סטודנט או חוקר המעוניין בגישה מהבית למפתח המאמרים בעברית, יפנה לספריית המוסד שלו, לקבלת פרטים נוספים.

כניסה למפתח חיפה למאמרים בעברית (IHP)

להלן פירוט המאגרים המרכיבים את המפתח למאמרים בעברית:

​• המפתח למאמרים מכתבי עת בעברית​

•​ מאגר מידע ארץ ישראל​

•​ מפתח תל-חי לעיתונות יומית​

•​ מפתח בר-אילן למוספים ספרותיים​

המפתח למאמרים מכתבי עת בעברית ובערבית

מאגר זה, המתעדכן מדי יום, כולל מאמרים שפורסמו בכתבי-עת נבחרים בעברית בנושאים רבים: יהדות, ספרות, לשון, חינוך, היסטוריה וארכאולוגיה, אמנויות ואדריכלות, רפואה, בריאות הציבור, עבודה סוציאלית, גרונטולוגיה, משפטים, חקלאות, טבע, מדע וטכנולוגיה, חברה ומדינה ועוד. עבודת המפתוח במאגר זה החלה ב-1977, ולאחרונה הוחל במפתוח רטרואקטיבי של מאמרים שהתפרסמו לפני שנת 1977. מדי שנה מתווספים למפתח כ- 18,000 מאמרים. עבודת המפתוח נעשית על ידי צוות הספרייה של אוניברסיטת חיפה. בעבר סייעה גם ספריית יד יצחק בן-צבי במפתוח כתבי-העת המתפרסמים על ידה. בנוסף, התקבל סיוע במפתוח גם מהפקולטה לחקלאות ברחובות, מהחברה להגנת הטבע ומגב' יעל בהרב מספריית אוניברסיטת תל-אביב.

החל משנת 2002 נוספו תקצירים לרשומות הביבליוגרפיות, והרשומות הביבליוגרפיות קושרו לטקסט המלא במידה והדבר התאפשר. כיום המאגר כולל כ- 150,000 קישורים למאמרים הנמצאים בטקסט מלא באינטרנט. בערבית ממופתחים כתבי העת:

الكرمل (אלכרמל): כתב-עת לשפה וספרות ערבית.

المرايا (אלמראיא): כתב-עת לספרות ילדים.

دارنا (דארנא): כתב-עת לחינוך וספרות.

جامعة (ג'אמעה): כתב-עת לאסלאם, תרבות, ספרות וחינוך.

المجلة (אלמג'לה): כתב-עת לשפה וספרות ערבית.

 

מאגר מידע ארץ ישראל

מאגר ביבליוגרפי זה הוא פרויקט משותף של ספריית אוניברסיטת חיפה והספרייה של יד יצחק בן-צבי. המאגר כולל היום 28,560 רשומות, ומהווה השלמה למפתח המאמרים בנושאים הקשורים בעיקר להיסטוריה, גאוגרפיה וארכאולוגיה של ארץ-ישראל והמזרח הקדום. המאגר מכיל הפניות למאמרים באנגלית, צרפתית וגרמנית, למאמרים בעברית שפורסמו גם לפני 1977, וכן לספרים, פמפלטים, ודוחות.

מפתח תל-חי לעיתונות יומית

מיזם זה, הכולל הפניות ל 86,600 מאמרים, נערך על ידי הספרייה המרכזית של אוניברסיטת בר-אילן עד סוף שנת 2005. מפתח בר-אילן מורכב מ-2 פרויקטים:

  1. המפתח למוספים ספרותיים מעיתונות יומית שפורסמו בערבי שבת וחג, בין השנים 2005-1985.
  2. מפתחות לכתבי-העת "אורלוגין" (1957-1950), "מלילה" (1956-1944) ו-"מולד" (1986-1948).

פרויקט זה משלים, במידה מסוימת, את מפתח תל-חי לעיתונות יומית, בעיקר בכיסוי שהוא נותן לעיתונות החרדית ובכיסוי, בתחומים מסוימים, למאמרים שפורסמו בין השנים 1994-1992. העבודה במפתח זה הופסקה בסוף שנת 2005.

מאגר האישים – ירושלמי

מאגר המבוסס על מפתח האישים שיצר יוסף ירושלמי, שהיה בעבר ספרן בספריית אוניברסיטת חיפה. האוסף קוטלג במקור על גבי כרטיסיות שהוסבו למיקרופיש, ולאחרונה התחלנו בפרויקט העברה של תכני המיקרופיש לרשומות במפתח. המאגר המקורי כולל כ-65,000 רשומות, ובהן הפניות למאמרים שהתפרסמו בכתבי עת ובקבצים שונים בין שנות הארבעים לשנות השבעים של המאה הקודמת. כל המאמרים מתמקדים באישיות כלשהי: אמן, סופר, פילוסוף, איש רוח או אישיות היסטורית כגון: אברהם אבינו, ר' יהודה הלוי, אבן ח'לדון, בן גוריון.

במאגר גם מאמרי ביקורת על ספר או יצירה ספרותית שנכתבה על ידי כותב מפורסם, כגון: משה שמיר, דוד אבידן, יוסף חיים ברנר.

במפתח למאמרים ישנה אפשרות להגביל את החיפוש למאגר האישים (ירושלמי) בלבד.

התזאורוס (רשימת המונחים)

מלבד תפקידו החשוב ביצירה ובשימוש במאגר, משמש התזאורוס של המפתחות לכתבי עת בעברית גם ככלי עזר עליו מסתמכים פרויקטים ישראלים רבים העוסקים במפתוח, בספריית אוניברסיטת חיפה ובספריות אחרות. התזאורוס מכיל למעלה מ-222,600 מונחי מפתוח ומספר רב של רמיזות. חלק ניכר מהנושאים הם שמות של אישים, תאגידים, הצגות וסרטים. מונחי המפתוח קשורים ביניהם בקשרים היררכיים (מונחים קשורים, מונחים צרים ומונחים רחבים). כל מונחי התזאורוס נרשמים בכתיב מלא.

אפשרויות החיפוש במאגר

כדי לתת מענה למגוון צרכים ורמות חיפוש מוצעות למשתמש אפשרויות שונות של חיפושים במאגר המידע: במפתח חיפה למאמרים מתוך כתבי עת וקבצים; במאגרים אקדמיים ומחקריים בלבד; במאגרים אקדמיים, מחקרים ומקצועיים; במאגרי העיתונות היומית בלבד; במאמרים בטקסט מלא בלבד; בכל המאגרים.

להלן פירוט החומרים הכלולים בכל סט.

מאמרים מתוך כתבי עת וקבצים

מאגר הכולל מאמרים מתוך קבצים, כתבי עת אקדמיים, מחקריים ומקצועיים וגם כתבי עת פופולאריים.

מאמרים מכתבי עת אקדמיים ומחקריים

מאגר מצומצם, המכיל רק מאמרים מתוך כתבי עת של מוסדות אקדמיים ומחקריים, ללא כתבי עת של ארגונים מקצועיים.

מאמרים מכתבי עת אקדמיים מחקריים ומקצועיים

מאגר המכיל כתבי עת של מוסדות מחקר וגופים אקדמיים (למשל "אופקים בגיאוגרפיה" של אוניברסיטת חיפה ו"מגמות" של מכון סאלד), כמו גם כתבי עת של ארגונים ואיגודים מקצועיים (כגון "גן שדה ומשק" של ארגון מגדלי ירקות, "האחות בישראל" של הסתדרות האחיות והאחים בישראל וכד'). המאגר אינו מכיל כתבי עת פופולאריים.

מאמרים מכתבי עת שפיטים Peer Reviewed

מאגר זה כולל כתבי עת שהמאמרים המתפרסמים בהם נמסרים לשיפוט לפני הפרסום.

רוב כתבי העת הכלולים בסט זה נמצאים גם במפתח חיפה לכ"ע אקדמיים ומחקריים אך כלולים בו גם מספר כתבי עת מקצועיים השולחים את המאמרים לשיפוט עמיתים לפני הפרסום.

סט זה, של כתבי עת שפיטים מוגדר ברמת כתב העת ולא ברמת המאמר הספציפי. כתמיד, יש להעריך כל מאמר לגופו כדי לקבוע האם ניתן להסתמך עליו בעבודה אקדמית.

השיפוט, או בקרת עמיתים, הוא הליך בו מערכת כתב העת מעבירה את המאמר ל"שיפוט עמיתים" (peer review), אנונימי בדרך כלל, של עורכים ומומחים בתחום שהמלצותיהם קובעות אם המאמר יתפרסם בכתב העת והאם נדרשים המחברים לערוך בו תיקונים ושינויים.

מאמרים מעיתונות יומית בלבד (תל-חי ובר-אילן)

מאגר זה מכיל הפניות למאמרים נבחרים מתוך עיתונים יומיים בלבד.

הוא כולל צירוף של שני המאגרים:

מפתח תל-חי לעיתונות יומית (1997-1985)

מפתח למוספים ספרותיים של בר-אילן (1985-2005)

ניתן לחפש בשני המאגרים יחד, או בכל אחד מהם בנפרד.

מאמרים בטקסט מלא בלבד

מאגר חלקי הנגזר מתוך "מפתח חיפה למאמרים מתוך כתבי עת בעברית". המאגר מכיל אך ורק הפניות למאמרים שלהם קישור לטקסט המלא המצוי באופן חופשי באינטרנט. בחודש ספטמבר 2011 הכיל מאגר זה הפניות לכ-50,000 מאמרים. יש לזכור ששימוש במאגר זה בלבד נותן מענה חלקי בלבד, ואינו מומלץ ע"י מערכת המפתח לצורכי מחקר.

כל המאגרים

מאגר זה מכיל הפניות למאמרים מכל המאגרים שלעיל.

הביבליוגרפיה של הספר העברי

ה"ביבליוגרפיה של הספר העברי" כוללת את הביבליוגרפיה הלאומית של עם ישראל: רישום ותיאור מפורטים של כל ספרות העם היהודי שנדפסה באות עברית, לכל סוגיה ובכל לשונותיה. הביבליוגרפיה כוללת את מרבית הספרים, החוברות וכתבי העת שנדפסו בעברית, יידיש, לדינו, ערבית יהודית ובלשונות יהודיות אחרות, שנמצאים באוספים במדינת ישראל ומחוצה לה, ואשר נדפסו החל מראשית הדפוס העברי (בערך בשנת 1460) ועד 1960.

כניסה לקטלוג הביבליוגרפיה של ה​ספר העברי

​רישום הספרים נערך בצורה מדעית על פי כללים שנקבעו על ידי מערכת שבראשה עמדו פרופ' גרשם שלום ופרופ' בן־ציון דינור, ונעשה על סמך בדיקת הספרים עצמם. הוא כולל תיאור מלא של תוכן הספר והחומר הנלווה לו, עם ציון כל השותפים בחיבור הספר: עורכים, מתרגמים, מחברי הקדמות ומבואות, מפרשים וציירים ועוד. התיאור מתייחס גם לכלל היצירות של המחבר וליחס שבין המהדורות השונות של החיבורים, עם דגש מיוחד על העניינים הנוגעים לחיבור הספר ולהדפסתו.

ה"ביבליוגרפיה של הספר העברי" כוללת גם ביוגרפיה קצרה של כלל היוצרים אשר פעלו בספרות ישראל, כולל מחברים, מתרגמים וכו'. כיום כולל המאגר כ-115,000 רשומות ביבליוגרפיות ולמעלה מ-15,000 רשומות ביוגרפיות של אישים.