הספד שפורסם בעיתון "דואר היום" ב־9 במארס 1920 בעמוד הראשון. על ההספד חתום אלכס נדרו – שם העט של אלכסנדר אהרונסון, אחיהם של אהרון ושרה אהרונוסון מזיכרון יעקב, חברי מחתרת ניל"י.
ההספד פורסם שבוע לאחר נפילתו של יוסף טרומפלדור בקרב בתל חי, והוא קורא לציבור שלא לשקוע באבל, אלא לראות בטרומפלדור "סמל שמחת הגאווה, גאוות עם על בן גיבור ונפלא!"
הכותב משווה בין טרומפלדור לגלדיאטורים האמיצים ברומא, שהיו נוהגים לפנות לקיסר לפני הקרב ולומר לו "אנו ההולכים למות, דורשים בשלומך" (או לפי גרסה אחרת: "מצדיעים לך"). נראה שהשוואה זו רומזת לאמירתו המפורסמת, "טוב למות בעד ארצנו". ואולם, כותב ההספד מדגיש כי טרומפלדור, בניגוד לגלדיאטורים, לא הוכרח למות, אלא פעל בשם אהבת הארץ.
בהספד מוזכר גם פועלו של טרומפלדור בימי חייו: לחימתו בשורות הצבא הרוסי במסגרת מלחמת רוסיה-יפן (שם לקח חלק בקרבות בפורט ארתור שבסין), שזיכתה אותו באות הצטיינות; חלקו בהקמת גדוד נהגי הפרדות, שסייע לבריטים בגליפולי במלחמת העולם הראשונה; והחלטתו של טרומפלדור להתיישב בתל חי הרחוקה שעתידה להיות, לפי כותב ההספד, למסדה (מצדה) השנייה.
יוסף טרומפלדור נולד בשנת 1880 ברוסיה. הוא הושפע מהרצל והצטרף לתנועה הציונית בעירו. בשנת 1902 גויס לצבא הרוסי, שם נפצע בקרב, וידו השמאלית נקטעה. מאוחר יותר נלקח טרומפלדור בשבי של צבא יפן, ובעת שהותו בשבי שם ארגן קבוצה של שבויים יהודים, הוציא לאור עיתון ופעל לעידוד העלייה לארץ. לאחר השחרור מן השבי חזר טרומפלדור לרוסיה והחל בלימודי משפטים. בשנת 1912 עזב את רוסיה, עלה ארץ והצטרף לחלוצים שהקימו את דגניה.
עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה גלה טרומפלדור למצרים ושם פעל עם זאב ז'בוטינסקי להקמת הגדודים העבריים. טרומפלדור עמד בראש גדוד נהגי הפרדות והשתתף בקרבות בגליפולי. לאחר המלחמה חזר טרומפלדור לרוסיה, שם ניהל משא ומתן עם הממשלה הזמנית על הקמת צבא יהודי. המהפכה הבולשוויקית קטעה את היוזמה, וטרומפלדור פנה להקמת הסתדרות "החלוץ". בסוף אוקטובר 1919 חזר טרומפלדור לארץ ישראל ופעל להקמת מסגרת ארגונית של הפועלים היהודים.
בשנת 1920 נשלח טרומפלדור לסייע בהגנת היישובים באצבע הגליל. בי"א באדר שנת תר"פ (1920) נכנסו ערבים לחצר תל חי בטענה שהם מחפשים חיילים צרפתים. במקום התפתח קרב יריות, ונהרגו בו שישה לוחמים ובהם יוסף טרומפלדור. לפי עדות הרופא מילותיו האחרונות של טרומפלדור היו "אין דבר, טוב למות בעד ארצנו".