חגים מוסלמיים

חגים מוסלמיים

חגים ומועדים באסלאם בספרייה הלאומית

המאמינים המוסלמים מציינים לאורך השנה מגוון חגים ומועדים. חגים אלה משקפים את ‏רבגוניותה של הקהילה המוסלמית המכילה כמעט שני מיליארד איש. חלקם, למשל העלייה לרגל השנתית למכה (חג'), ממשיכים טקסים ערביים קדומים, שצורתם האסלאמית הותוותה על ידי הנביא מוחמד (632-570). חגים אחרים, כמו יום הולדתו של הנביא (מַוְלִד אל-נַבּי), נקבעו מאות שנים מאוחר יותר. בנוסף, לסונים, לשיעים ולזרמים אחרים באסלאם, חגים משלהם. לצד זאת, קהילות שונות עשויות לחגוג בעלי נס מקומיים ולציין ניצחונות צבאיים או אירועים פוליטיים חשובים. הללו לרוב יהיו גדושים משמעות דתית.

החגים האסלאמיים הקדומים ביותר קשורים לאירועים בחיי הנביא. צום הרמדאן – המתרחש לכל אורך החודש התשיעי בשנה המוסלמית, ובסופו חג שבירת הצום (עיד אל-פיטר) – מציין את התגלות הקוראן לנביא מוחמד. חודש רמדאן הוא גם החודש היחיד בשנה המוזכר בקוראן. במהלכו, צמים המאמינים המוסלמים מעלות השחר ועד השקיעה, אז נשבר הצום היומי בסעודה חגיגית (אִפְטאר).

העלייה לרגל השנתית למכה מתחילה ביום השמיני בחודש ד'וּ אל-חִג'ה, הוא החודש השנים עשר בלוח השנה המוסלמי. החג' משלב אלמנטים קדם-אסלאמיים הלקוחים ממסורות ערביות קודמות, לרבות העלייה לרגל וקידוש הכעבה – המבנה השחור המקודש שעומד במרכז המסגד הגדול של מכה. החג' נקשר גם לאברהם, למשל בשחזור מעמד העקדה, הנעשה במסגרת חג הקורבן (עיד אל-אדחא), שבמהלכו מקריבים בעל חיים. סדרת הטקסים בחג' נקבעה על ידי הנביא מוחמד עצמו, בחג' היחיד שקיים ב-632 לספירה.

חגים בולטים אחרים, ובפרט במסורת השיעית, קשורים בביוגרפיות של בני משפחת הנביא. במהלך החודש הראשון בלוח השנה המוסלמי (מֻחַרָּם), מקיימים השיעים מספר צומות וימי עלייה לרגל לציון מות הקדושים של נכדו של הנביא מוחמד, האימאם השיעי השלישי, חֻסַיְן בן עלי, שנהרג בקרב כרבלא בפקודת הח'ליף יזיד הראשון. שיעים מרחבי העולם עולים לרגל לעיר כרבלא שבעיראק ביום העשירי בחודש מֻחַרָּם (עשוראא), כדי להתאבל על מות חֻסַיְן. חלקם גם צמים ביום זה.

מוסלמים פלסטינים מציינים גם הם חגים מקומיים חשובים, למשל העלייה לרגל השנתית מירושלים לנבי מוסא – מסגד הממוקם בסמוך ליריחו שבו לפי המסורת המוסלמית נקבר משה רבנו. אף שהאתר נחשב קדוש כבר בתקופה הממלוכית, היו אלה הרשויות העות'מאניות ששימרו את הקבר ועודדו עלייה שנתית לרגל, במועד בו מציינים את תחילת חג הפסחא. באופן דומה, הקהילה הדרוזית מציינת עלייה לרגל שנתית לקברו של הנביא שֻעַיְב, הממוקם ליד העיר טבריה. שֻעַיְב​ מזוהה עם יתרו המקראי ונחשב לנביא מרכזי במסורת הדרוזית. כיום העלייה לרגל לקברו מתקיימת באביב, בין ה-25 ל-28 באפריל.

אוספי הספרייה הלאומית מכילים פריטים מרתקים אודות החגים האסלאמיים​​​​. בקישורים שלהלן תמצאו כתבי יד נדירים, תצלומים, דיווחי חדשות והקלטות של שירי חג ותפילות.